Великобритания спира чуждестранната помощ за мини за добив на въглища

...
Великобритания спира чуждестранната помощ за мини за добив на въглища
Коментари Харесай

Великобритания спира субсидиите за мини и ТЕЦ-ове на въглища в чужбина

Великобритания стопира задграничната помощ за мини за рандеман на въглища и за топлоцентрали на въглища като част от " зелените " политики на държавното управление, целящи към 2050 година страната да бъде въглеродно неутрална.

Това заяви министър председателят Борис Джонсън на британско-африканската среща в Лондон. Той изясни, че няма смисъл страната да понижава въглищата, които изгаря, и в това време да окуражава разриващите се страни да използват повече изкопаеми горива.

" Дишаме един и същи въздух, живеем под едно и също небе и всички страдаме от въглеродните излъчвания и стоплянето на планетата ", сподели той в словото си. По думите му държавното управление повече няма да дава никаква директна публична помощ, вложения, експортни заеми или търговски тласъци за рандеман на въглища или за въглищни централи в чужбина.

" Казано в резюме, нито едно пени на английските данъкоплатци повече няма да бъде непосредствено вложено в изкопаване и изгаряне на въглища за електричество. Вместо това ще се съсредоточим върху преход към нисковъглеродни други възможности или производства с нулеви излъчвания. "

Повечето от задграничната помощ за енергийни планове е под формата на кредитни гаранции. За ТЕЦ-ове не се отпуска финансиране от 2002 година, а за въглищни мини - от 2016 година, само че Джонсън съобщи през днешния ден, че това състояние би трябвало да бъде закрепено и публично. Една от задачите е да се даде образец и на други страни - Япония и Южна Корея, да вземем за пример, са едни от най-големите в света финансисти на въглищни планове вкъщи и в чужбина.

Надеждите са, че това е крачка и към по-широка възбрана за финансиране на изкопаеми горива. Миналата година неправителствена организация сподели, че от 2010 година насам от бюджета за задгранична помощ 680 млн. паунда са отишли най-вече за петролни и газови планове. Макар да подписа Парижкото споразумеение за климата от 2015 година, единствено през 2016 и 2017 година Лондон е отделил повече средства, в сравнение с за предходните 5 години взети дружно.

Ролята на въглищните централи мощно понижа във Англия, само че те не престават да се употребяват главно в индустрията. Правителствени данни, публикувани в неделя, демонстрират, че през 2019 година са били импортирани 600 000 тона австралийски въглища.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР