Великобритания преживява интересен период, откакто Чарлз III седна на престола.

...
Великобритания преживява интересен период, откакто Чарлз III седна на престола.
Коментари Харесай

Милиардерска наследница и скандална личност - коя е жената до новия премиер на Великобритания

Великобритания претърпява забавен интервал, откогато Чарлз III седна на престола. Какви ли не трансформации се случиха в страната. След оставката на Борис Джонсън, в рамките единствено на осем седмици, се смениха трима министър председатели. Със своя отвод от премиерския пост, изработен под натиска на широк митинг от народа против налозите, Лиз Тръс се трансформира в минимум управлявалият министър-председател на Острова.

42-годишният водач на консервативната партия Риши Сунак пое управителната функционалност в изключително комплицирани и предизвикателни за великобританската стопанска система и политика времена. Той път от своя страна се трансформира в първия министър-председател от азиатски генезис в историята на страната, като също по този начин е най-младият на този пост за последните повече от 200 години. Той е и първият цветнокож министър председател, както и първият на този пост, който изповядва хиндуизма.



С всъпването си на поста първи министър-председател на Англия Риши Сунак притегли вниманието освен към себе си, само че и към красивата си брачна половинка - богатата и красива индийка Акшата Мурти.

Двамата се срещат по време на образованието си в Станфорд, а сватбената гала през 2009 година в Бенгалуру, Индия продължава цели два дни. От брака си двойката се радва на две деца. 
                             

Любопитен факт е, че Сунак се подрежда и измежду шепата чиновници на управленчески държавен пост, които влизат на Даунинг стрийт с благосъстояние по-голямо от това на починалата кралица Елизабет II. А посредством точно на заможната си брачна половинка той се трансформира в един от малцината милиардери, които доближават до висотите на английската политика. 

И по този начин, коя е Акшата Мурти - дамата, завладяла сърцето на новия министър председател на Англия

Хубавата Акшита е родена през април 1980 година в Индия в фамилията на родители интелекуалци Нараяна и Судха Марти. Докато майка ѝ и татко ѝ са отдадени на работата си в гонене на триумф в региона на инженерството и науката, Акшата и по-малкият ѝ брат Рохан биват отгледани от баба си и дядо си по бащина линия. 

Трудното решение да оставят децата си се отплаща, откакто Нараяна основава софтуерната компания Infosys за 3,5 милиарда паунда, до момента в който Судха става първата жена инженер в Индия и работи за огромния производител на коли TELCO. В момента тя работи в неправителствени организации, пробвайки се да усъвършенства опазването на здравето за дамите.

Бащата на Акшита - Нараяна Мурти, израства извънредно бързо в своята сфера и доближава до големи облаги. В писмо до щерка си той споделя, че напускането на Акшата и Рохан е едно от най-трудните решения в живота му, които е трябвало да вземе. „ Всеки уикенд взимах самолета до близкото летище Белгаум и по-късно наемах кола до Хубли. Беше доста скъпо, само че не можех да се оправя, без да ви виждам “, написа той.  
                             

Когато Акшата и брат ѝ най-сетне се местят в Мумбай при родителите си, животът не е толкоз спокоен, колкото при баба и дядо в Хубли. Судха е решила да няма тв приемник в дома им, тъй че децата да имат повече време за учене, четене, полемики и срещи с другари. Всяка вечер от 20 до 22 часа е била отдадена на занимания, които сплотяват фамилията. За Акшата и Рохан това значи домашна работа, до момента в който родителите им четат книги по история, литература, физика, математика и инженерство или пък правят професионални отговорности.

Макар фамилията да ставало все по-богато, родителите на Акшата избягвали да наемат първокласна кола и водач, с цел да я закарват до учебно заведение, избирайки да се придържат към елементарната авторикша. 
                             

След завършването си Мурти отива да учи в частния демократичен лицей Claremont McKenna в Калифорния, където специализира стопанска система и френски. По-късно се мести в Модния институт по дизайн и мърчандайзинг в Лос Анджелис. Накрая отпътува да учи в университета Станфорд.

Именно в Станфорд тя се среща с Риши Сунак, който към този момент е спечелил влиятелната стипендия на Фулбрайт. В рамките на четири години те се влюбват и се женят на двудневна гала в Индия, на която участват известни имена от света на крикета, в това число и капитана на националния тим. 

Баща ѝ споделя, че е бил „ малко печален и ревнувал “, когато Акшата за първи път му споделя за новия си сътрудник в живота. „ Но когато срещнах Риши и открих, че той е всичко, за което го разказа – брилянтен, хубав и най-важното, почтен – разбрах за какво разреши сърцето ти да бъде откраднато “.



След като приключва Станфорд, тя се причислява към холандски капиталов фонд за чисти технологии в Сан Франциско, работейки като маркетинг шеф. Бързо обаче напуща, с цел да сътвори своя лична фешън марка с името Akshata Designs. „ Разбирам, че може да има известно любознание към това, което върша, като се имат поради достиженията на родителите ми, само че се надявам, че един ден този бизнес ще може да стъпи на личните си крайници и ще мога да приказвам по-скоро за заслугите, в сравнение с каквото и да било друго “, споделя Акшата пред Times of India през 2009 година. Допълва, че модата е нейната пристрастеност и не може да си показа да се занимава с нещо друго.

Парите на Акшата идват от нейния дял от 0,91% в Infosys, който се прави оценка на 900 милиона $ или 690 милиона паунда. Това прави Мурти по-богата даже от самата кралица, чието благосъстояние се прави оценка на 365 милиона паунда. Да не приказваме, че това е по-малко от 1% от цялата компания, тъй че благосъстоянието на семейство Сунак може да пораства с времето.

Двойката също по този начин има учредената в Лондон компания Catamaran Ventures, която влага в стартъп компании предвид на предстоящ напредък на капитала и систематизиране на приходите. Сунак трансферира акциите на брачната половинка си тъкмо преди да влезе в Народното събрание, правейки я едноличен притежател.



Акшата има директни дялове в минимум шест други компании в Обединеното кралство, в това число компанията за мъжко облекло New & Lingwood, която продава копринени халати за 2500 паунда. Също по този начин има акции в английски бизнес, който ръководи пицарията на Джейми Оливър, магазините на Jamie's Italian и Wendy's в Индия, в организацията за бавачки Koru Kids и в оператора на фитнес зали Digme Fitness, където тя е и шеф. Soroco – софтуерната компания, съоснована от нейния брат, показва Акшата като шеф в своя филиал в Обединеното кралство.

Мурти и Сунак имат минимум четири парцела във Англия и Калифорния, в това число къща с пет спални в Кенсингтън, оценена на съвсем 7 милиона паунда, и имение за 1,5 милиона паунда, ситуирано на 12 акра в Северен Йоркшир. Те също по този начин са притежатели на пентхаус на плажа в Санта Моника за 5,5 милиона паунда. 



През април тази година животът на Мурти беше разтресен от финансов скандал. Тогава бе разкрито, че има статут на чужденец в Обединеното кралство, който употребява, с цел да избегне някои налози. Този статут значи, че тя не би трябвало да заплаща английски налог върху приходите от задгранични вложения, наемни заплащания на парцели в чужбина или банкови лихви. Изчислено е, че Акшата може да е съумяла да спести 20 милиона паунда, като се е подвизавала под този статут.

По това време неин представител съобщи, че Мурти е жител на Индия, която не разрешава на народа си да има двойно поданство. Той бе безапелационен, че Акшата постоянно си е плащала налозите върху приходи, добити във Англия. Въпреки това, на фона на публичното неодобрение, Мурти се отхвърли от статута си на чужденец и в този момент заплаща налози върху целия си международен приход.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР