Великобритания обвини Русия в саботаж на граждански товарни кораби, натоварени

...
Великобритания обвини Русия в саботаж на граждански товарни кораби, натоварени
Коментари Харесай

Лондон: Русия ще използва мини срещу граждански кораби в Черно море

Великобритания упрекна Русия в бойкот на цивилен товарни кораби, натоварени с украинско зърно, посредством слагане на морски мини на методите към черноморските пристанища на страната. Според разкрита разследваща информация Англия съобщи, че Русия не желае да нападна непосредствено с ракети комерсиалните кораби, употребяващи новия филантропичен кулоар на Украйна, а вместо това се пробва да ги унищожи скрито.

След това Русия би се пробвала да упрекна Украйна за загубата на кораба, с цел да избегне отговорността, настояват от английското външно министерство. Лондон съобщи, че оповестява това, с цел да възпре Москва от осъществяването на проекта. Търговските кораби, пренасящи украинско зърно за експорт, са под опасност от юли, когато Русия се отдръпна от едногодишна самодейност, целяща да отбрани износа на храни макар войната сред двете страни.

През август Киев сътвори различен филантропичен кулоар, по който корабите се движат в териториалните води на Турция, България и Румъния, преди да преминат покрай Украйна, където са изложени на риск от съветско нахлуване. Няколко плавателни съда са употребявали този маршрут, само че опасенията за сигурността остават.
Реклама
Експерти настояват, че Русия има опция да слага морски мини наоколо до черноморски пристанища като Одеса и Черноморск, като употребява трите си подводници клас " Кило ", всяка от които може да носи 24 мини. Страхът от миниране може да е задоволителен, с цел да възпре корабите да транспортират украинско зърно до основни пазари в Близкия изток, Източна Африка и други страни.

Англия съобщи, че желае да работи с Украйна и други страни за възстановяване на сигурността на комерсиалното мореплаване, като употребява разследващи и наблюдателни качества, макар че признава, че опасността от страна на Русия остава " на най-високо равнище ".

" Пагубното прицелване на Русия в цивилен кораби в Черно море демонстрират цялостното неуважение на Путин към живота на цивилните и потребностите на най-уязвимите хора по света ", съобщи английският външен министър Джеймс Клевърли.

Според ведомството от отдръпването си от зърнената договорка през юли Русия е развалила 130 пристанищни уреди в украинските градове Одеса, Черноморск и Рени, както и е унищожила близо 300 хиляди тона зърно. Освен това заради съветското решение да се отдръпна от договорката в Украйна са блокирани до 24 млн. тона хранителни артикули, които може да не съумеят да доближат до международния пазар през идната година, в случай че Украйна не откри различни направления за експорт.
Реклама
Предупреждението на Лондон е основателно - в четвъртък товарен транспортен съд с общо предопределение под турски байрак се удари в мина в Черно море край крайбрежията на Румъния и претърпя незначителни вреди, само че екипажът е в сигурност.

В навечерието на срещата на върха на Г-20 при започване на септември английският министър председател Риши Сунак разгласи, че Англия ще следи съветската активност в Черно море и ще алармира, в случай че види признаци, че Русия приготвя набези против цивилен кораби или инфраструктура. Той прибавя, че като част от тези наблюдателни дейности самолети на RAF ще правят полети над района, за разубедят Русия да нанася удари против кораби, пренасящи зърно.

В изказването си английският министър председател прибавя, че с изключение на военните интервенции Обединеното кралство ще даде финансиране на стойност 3 млн. паунда за Световната стратегия по издръжка, с цел да продължи започнатата в края на предходната година самодейност за експорт на украинско зърно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР