Великобритания има нов премиер, който обещава Брекзит да стане реалност

...
Великобритания има нов премиер, който обещава Брекзит да стане реалност
Коментари Харесай

Борис – политиците с най-българското име в световната история

Великобритания има нов министър председател, който дава обещание Брекзит да стане действителност на 31 октомври. Този съдбоносен политик е с българско име и турски корени – Борис Джонсън. В тази връзка БГНЕС направи информация за най-известните политици с името Борис.

Първият в листата е княз Борис-Михаил. Има две теории, от кое място произлиза името Борис. Според едната то е от барс и в превод на български може да значи „ Тигран “, а втората от „ бьори “ – вълк. Княз Борис-Михаил ръководи България от 852 до 889 година и по негово време страната приема християнството и учениците на светите братя Кирил и Методий.

От България за Русия

Следващите в листата са първите съветски светци Борис и Глеб. Те са синове на княз Владимир /980-1015 г./, който приема християнството в Киевска Рус. Борис и Глеб са деца на Владимир от българска принцеса, само че тя най-вероятно не идва от Дунавска България, а от Воложка, която през днешния ден е ситуирана на териториите на актуалните съветски самостоятелни републики богати на нефт Татарстан, Башкирия и Чувашия. Така българите донасят името Борис в Русия. Двамата братя стават жертва на междуособицата, която избухва след гибелта на княз Владимир през 1015. Те са убити от брат им Светеполк, който по-късно получава прозвището „ окаяния “.

Борис Годунов е съветски болярин от тюркски генезис /това значително изяснява българското му име/, който в края на XVI век се издига за съветски цар /1598-1605 г./. Неговото ръководство съответствува с най-смутните времена в съветската история, Той е първият държател от нова династия след Рюриковичи, които ръководят Киевска Рус и Московското царство от тяхното основаване. По време на своето малко царстване той би трябвало да се оправя с многочислени врагове както външни, по този начин и вътрешни.

Неговото трагично ръководство е разказано от Александър Пушкин през 1831 година Въз основа на него Модест Мусургски написа операта „ Борис Годунов “, която и до ден-днешен се извършва на международните оперни подиуми, като може би най-хубавият Борис Годунов е огромният български бас Борис Христов.

И още веднъж в България

След 500 години турско иго в освободената неотдавна България се ражда нейният първи престолонаследник. Това е бъдещият български цар Борис III /1918-1943 г./. Той е от Сакскобургготската династия, която по това време е най-силната в Европа – ръководи Англия, Белгия, Португалия, България и едноименното херцогство. Борис Трети е единственият монарх в Европа, който по едно и също време е правоприемник на двата враждуващи клона за френския трон – Бурбоните и Бурбон-Орлеаните. Бракът на неговия татко цар Фердинанд с Мария-Луиза има огромно алегорично значение за помиряването на тези две семейства.

Заслугите на цар Борис III за България са безспорни. Той съумя да избави България от огромната кланица на Втората международна война /1939-1945 г./, изигра основна роля за спасяването на българските евреи от концлагерите на гибелта, върна по кротичък метод житницата на България Южна Добруджа – може би единствената корекция на границите приета от всички велики сили и от двата враждуващи лагера. Цар Борис III се употребява с огромна обич измежду елементарните българи поради своя непретенциозен и честен метод на живот.

Борис Елцин е първият либерален президент на Русия. Неговата звезда изгря през август 1991 година, когато се разгласи срещу опита за прелом против първия и финален президент на Съветския Съюз Михаил Горбачов. Елцин, който някои на смешка назоваха Борис Първи, поради огромната власт, която има съветският президент, ръководи страната в два поредни мандата. По негово време Русия претърпя едни от най-срамните си години – беднотия, корупция, унижения, провалянето в Първата чеченската война, дефолт през 1998. Когато на 31 декември 1999 година по обяд разгласи, че предава властта на младия и деятелен по това време министър председател Владимир Путин, цяла Русия одобри това като най-хубавият новогодишен подарък. Управлението на Борис Елцин изигра доста неприятна услуга за демокрацията в Русия, тъй като огромна част от популацията на тази страна я свързва с тези тежки години на безвластие.

Надежда за Македония

Борис Трайковски е вторият президент на Македония и огромен труженик на положителните българо-македонски връзки. Трайковски е роден на 25 юни 1956 година в струмишкото село Моноспитово в протестантско семейство от Муртино. През 1998 година става заместник-министър на външните работи, а на идната година е определен за президент. На този пост той остава до 26 февруари 2004 година, когато почина при самолетна злополука на Босна и Херцеговина.

При Борис и последният излишък на Югославия издъхна

Борис Тадич наследява убития през 2004 година министър председател Зоран Джинджич отпред на Демократическата партия, на която е член още от 1990 година Сръбският Борис на два пъти е президент на Сърбия от 2004 до 2012 година По негово време се разпада дефинитивно съюза сред Сърбия и Черна гора, с което се поставя завършек на последния излишък от Югославия. Тадич продължава да бъде и сега деен в политиката. Той е по-скоро опозиционно надъхан по отношение на настоящия сръбски водач Александър Вучич.

Борис Тарасюк е руски и украински посланик. Той на два пъти е външен министър на страната си от 1999-2000 и от 2005 до 2007 година Тарасюк е прозападно насочен и е член на партията „ Баткившчина “.

Борисовци в Германия

В Германия името Борис не е доста известно, само че през последните няколко години има най-малко двама политици с това име. Първият е Борис Райн. Той е християндемократ и ръководител на Ландтага на провинция Хесен от януари 2019 година Вторият е Борис Палмер, който е „ зеленият “ кмет на Тюбинген от 2006 година

И накрая… Борис, наследникът на Али Кемал

Борис Джонсън – някогашен кмет на Лондон, някогашен външен министър и свеж министър-председател на Обединеното кралство. Привърженик на Брекзит, който се закани да реализира и без договорка на 31 октомври. Английски министър председател с българско малко име и турско родословие. Той е правоприемник на журналиста Али Кемал, който е един от най-активните съперници на войната за самостоятелност на Турция, която избухва тъкмо преди 100 години под водачеството на Кемал Ататюрк. Заради своята позиция Али Кемал е линчуван на площада в Измит през 1922 година

Той е една от най-любопитните персони в турската история. В началото на ХХ век емигрира в Лондон, където през 1903 година се дами за британската дама Уилфрид Брун, с която има една щерка и наследник. 10 години по-късно изоставя децата си и още веднъж се завръща в Османската империя, където се дами наново. Децата на Кемал във Англия израстват там при баба си и взимат майчината си фамилия Джонсън. Борис Джонсън е внук на сина на Али Кемал Осман. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР