Великобритания и страните от еврозоната вероятно ще изпаднат в рецесия

...
Великобритания и страните от еврозоната вероятно ще изпаднат в рецесия
Коментари Харесай

САЩ могат и да избегнат рецесията през 2023 г.

Великобритания и страните от еврозоната евентуално ще изпаднат в криза през идната година, само че Съединените щати може да се измъкнат на косъм от нея с помощта на устойчивия пазар на труда. Това предвижда американската капиталова банка " Морган Стенли " (Morgan Stanley), оповестява " Ройтерс ".

Същевременно предстоящото наново отваряне на Китай след съвсем три години рестрикции поради COVID-19 евентуално ще докара до възобновяване на стопанската система на страната и на други нововъзникващи пазари в Азия, считат анализатори от банката, цитира news.bg.

Рисковете са в посока надолу, се твърди в отчета. Предвижда се международната стопанска система да нарасне с 2,2% през идната година, което е по-ниско от последната оценка на Международния валутен фонд за напредък от 2,7%.

Следващата година " Морган Стенли " предвижда внезапно разделяне сред развитите стопански системи " в или покрай криза ", до момента в който нововъзникващите стопански системи " се възвръщат умерено ". Уточнява се обаче цялостното повишение в международен мащаб евентуално ще бъде мъчно изчислимо.

Прогнозира се стопанската система на Китай да нарасне с 5% през 2023 година, изпреварвайки междинния растеж от 3,7%, предстоящ за нововъзникващите пазари, до момента в който междинният напредък в групата на 10-те развити страни се пресмята на едвам 0,3%.

Централните банки по целия свят покачиха лихвените проценти тази година, с цел да лимитират галопиращата инфлация. В Съединените щати " Морган Стенли " предвижда, че Федералният запас ще поддържа високи лихви през 2023 година, защото инфлацията остава висока след пика си през четвъртото тримесечие на тази година.

Кристалина Георгиева рисува мрачна картина за световната стопанска система със закъснение на инерцията в Азия и Америка, за Европа вероятностите са още по-мрачни.

" Икономиката на Съединени американски щати просто ще заобиколи рецесията през 2023 година, само че кацането няма да се усети изключително меко, защото растежът на работните места се забавя доста и равнището на безработица продължава да пораства ", се регистрира в отчета, като се планува разширение от 0,5% през идната година.

" Кумулативният резултат от строгата политика през 2023 година се придвижва в 2024 година, което води до две доста слаби години ", се прибавя в отчета.

В международен мащаб пикът на инфлацията би трябвало да настъпи през настоящото тримесечие, считат анализаторите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР