Частични местни избори се провеждат в няколко области в страната,

...
Частични местни избори се провеждат в няколко области в страната,
Коментари Харесай

Провеждат се частични местни избори в няколко области в страната

Частични локални избори се организират в няколко области в страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

В област Враца с е организират избори за общински съветници в община Борова. Листите с претендентите са шест, като в тях влизат 51 претенденти и се борят за 13 места. Припомняме, че Върховният административен съд на общински съветници в община Борован. Причината от локалните избори през измината година, в което се вижда, че се дописват бюлетини. По случая имаше следствие и Върховен административен съд в последна сметка анулира избора за общински съветници в община Борован тъй като изборът в изборна секция 060500005 село Малорад е напълно изопачен.

Във врачанското село Лиляче ще се проведат избори за кмет. Общо претендентите за поста са трима и до втори избори се стигна още веднъж, откакто Административният съд - Враца касира изборите, а Върховният касационен съд удостовери решението му. Това става след две подадени тъжби и по време на делото са открити нарушавания при определянето на недействителните гласове в СИК №100 и при окомплектоването на изборните бумаги и материали.
 В Борован избират нови общински съветници през юни
В Борован избират нови общински съветници през юни

До вота се стигна след касирането на предходните избори

Частични локални избори за кмет се организират и в село Главаци, където записаният претендент е един, който в действителност е бил единственият претендент и на предходните локални избори през 2023 година, само че е подал оставка.

В мездренското село Крета също се организират частични локални избори за кмет. Кандидатите са двама, като единият е бил претендент и на метсните избори през 2023 година и е определен на първи тур. В следствие ОИК-Мездра го в профил, тъй като в едномесечния период от полагане на клетвата, не бе извършил отговорностите си по член 41 алинея 3 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация и не бе подхванал никакви дейности за преустановяване на активността си като търговец и шеф на търговски сдружения.

В Благоевградска област се организират избори в за кмет в две села - село Брежани и село Теплен.

В село Брежани претендентите са трима и до частичните локални избори се стига, откакто определеният кмет е подал молба да бъде освободен от поста. Избирателите в Брежани ще гласоподават в три секции - една с машина и с хартиени бюлетини, една единствено с хартиени бюлетини и една преносима.

В село Темплен още веднъж има три претенденти, само че единствено с една секционна изборна комисия, в която гласоподавателите ще могат да гласоподават с машина или с хартиена бюлетина.
 ЦИК предлага пауза в акцията за локалните избори в някои общини на 23 юни
ЦИК предлага пауза в акцията за локалните избори в някои общини на 23 юни

В деня на размисъл и датата на вота за Народно заседание и Европейски парламент

Днес в област Габрово ще се организира избор на кмет в село Батошеве. Кандидатите са четирима. До нови избори се стига след обжалване на изборните резултати.

В област Пазарджик с е избира кмет за община Панагюрище, като двама са записаните за конкуренцията за кметския пост. И тук до нови избори се стига след обжалване на резултатите от единия от участниците и Върховният административен съд разгласи избора за нереален с претекст, че са открити основни нарушавания на изборния развой. По предварителни данни право на глас през днешния ден в средногорската община имат малко над 20 000 гласоподаватели.

В четири села в област Перник ще се проведат частични локални избори - Студена, Люлин, Богданов дол и Прибой.

Новите избори се постановат, откакто предварително бяха прекъснати пълномощията на новите кметове. В Студена, Богданов дол и Прибой новоизбраните кметове не са спазили в период отдръпването им от търговски сдружения, а в село Люлин кмета подаде оставка по персонални аргументи.

По един претендент има в селата Студена и Люлин, като в Студена ще е единственото село, в което ще се гласоподава в две секции, на другите места има единствено по една. В останалите две села са регистрирани по двама претенденти за кмет. Комбиниран избор с хартиена бюлетина и машина ще може да се упражни в секциите в Студена и Люлин. В останалите две села гласуването ще е напълно с хартия.
 Очертава се маратон от частични локални избори
Очертава се маратон от частични локални избори

Балотажи, само че и нови кметове подават оставка

В област Плевен има избори за кмет в село Глава. Там петима ще се борят за поста, като до нови избори се стигна откакто със свое решение Административният съд в Плевен разгласи избора на кмет на село Глава за нереален.

В селото има три секционни изборни комисии, като една е преносима, а в останалите две ще се гласоподава с машина и с хартиени бюлетини. Избирателите са към 1100.

В Софийска област ще има частични локални избори за кмет за село Рельова . Има единствено една изборна секция и гласоподавателите са към 150 души, като ще се гласувани единствено с хартия. До частични избори се стигна откакто ОИК - Самоков приключи предварително пълномощията на кмета.

В област Търговище още веднъж борбата ще е за кмет за село Голямо Градище. Кандидатите са трима, а право на глас имат към 950 души. Секциите за гласоподаване са две, като може да се гласоподава с машина и с хартия. До частичните локални избори в Голямо Градище се стига, откакто на 8 март т.г. определеният на локалните избори през есента на 2023 година Мехмед Ислямов умря.

В област Хасково ще избират нов Общински съвет в регионалния център. До изборите се стигна, откакто Върховният административен съд остави в действие решението на Административен съд - Хасково, с което разгласи за нереален избора на общинските съветници в община Хасково. Причината е, че шест партии и обединения желаеха анулиране на вота поради нарушавания.
 Насрочиха изключителните локални избори за общински съвет в Хасково
Насрочиха изключителните локални избори за общински съвет в Хасково

Те ще се проведат на 23 юни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР