Велико Търново. Няма спешност за закриването на районните съдилища в

...
Велико Търново. Няма спешност за закриването на районните съдилища в
Коментари Харесай

Министър Янаки Стоилов: Решаването на въпроса със закриването на районните съдилища ще се случи едва след избора на нов парламент и ново правителство

Велико Търново. Няма неотложност за закриването на районните съдилища в страната. Това разяснява пред публицисти във Велико Търново служебният министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Министърът напомни, че съгласно закона сходни решения би трябвало да се вземат и с присъединяване на министъра на правораздаването, което значи, че все още въпросът „ остава отворен “.

„ Ние организирахме полемика в София, на която участваха представители на разнообразни професионални организации и считам, че към съответно решение ще се премине едвам след избора на нов парламент и ново държавно управление. Това беше моето упорито предложение и не преставам да държа на него “, уточни проф. Стоилов.

На журналистически въпрос по какъв начин ще се реши хаоса в Агенцията по вписвания, той отговори, че подобен сега няма. Според него обстановката е разследване от непоследователна процедура, която е отстранена с назначението на ново управление.
„ В Агенцията има проблеми, които установи отчетът от инспекцията, която разпоредих - и със закъснение разглеждането на годишните финансови доклади, и със обвързваното на българския Търговски указател с европейския, и с някой публични поръчки. Сега, в случай че има проблеми, те са по тази причина, че има обжалвания на някои от подадените заявки в съда. Надявам се, че съда ще уеднакви своята процедура и проблемите ще бъдат решени “, добави министърът.

Той изрази вяра, че до началото на идната година ще има ускоряване в регистрацията на годишните финансови доклади на компаниите, които не са го правили досега. Министърът изясни, че няма по какъв начин нещо, което е забавяно с години, да се навакса за седмици.
Стоилов съобщи, че се работи за свързване на българската и европейската регистърни системи.
На въпроса дали българското законодателство би трябвало да се синхронизира със закона „ Магнитски “, той съобщи: „ Този проблем има и фактическа, и правна страна. Фактически проблемите с корупцията от дълго време са известни, ние няма по какъв начин да не реагираме на въпроси, които засягат разходването на обществени средства ". „ Но юридически този въпрос е открит. Необходимо е да се търси такова съвместяване на българския юридически ред с актове, които по-нататък оказват въздействие върху него, само че въпросът е на европейско равнище “, изясни още проф. Стоилов и посочи, че би трябвало да се намерения за общоевропейско решение на казуса.

Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР