Велико Търново е от градовете у нас с най-много частни

...
Велико Търново е от градовете у нас с най-много частни
Коментари Харесай

Велико Търново е с най-много частни имоти със статут на паметници на културата

Велико Търново е от градовете у нас с най-вече частни парцели със статут на монументи на културата , само че огромна част от тях се разрушават или са окончателно изгубени в дългата и затруднена връзка с държавните институции или в битката сред многото съсобственици. 
Да имаш къща със статут на монумент на културата и да искаш да я възстановиш се оказва присъда, а не привилегия във Велико Търново. Бюрократичната машина е тромава и това обрича парцелите, споделя Петър Атанасчев, който от години се пробва да избави наследствената си къща на емблематичната улица „ Гурко “ в старопрестолния град. Имотите там са в колективен монумент на културата и за всевъзможни интервенции по тях е нужно позволение от Националния институт за недвижимото културно завещание и от Министерството на културата, а това е огромно усложнение, споделя Петър Атанасчев: 

„ Проблемът е „ Паметници на културата “ – НИНКН, и Министерство на културата. Подадени са документи, към този момент две години вървим по институции. Няма централизирана институция, където да си подадеш документите и те да придвижат всичките документи по-нататък . Стар парцел. Още преди 10 години сме подали документи за срутване, тогава имаше някакви реорганизации, писна ни да вървим от врата на врата. Продължава да се събаря, нищо не можем да създадем, да разчистваме. Има минали комисии от „ Паметници на културата “, от Общината, споделят, че къщата е за срутване и за преизграждане отначало. Подали сме всички документи в Министерството на културата, чакаме автограф на министъра, който би трябвало да позволи да си съборим парцела. Документите са импортирани ноември месец 2020 година , в „ Паметници на културата “ са импортирани документите февруари месец предходната година “. 

 Снимка: Здравка Маслянкова

Със сагата на Петър Атанасчев са десетки великотърновци с парцели в остарелия град , който целият е със специфичен статут на недвижима културна полезност. Основният проблем съгласно Петър Атанасчев е в неналичието на връзка с институциите, съгласуващи плановете: 

„ Ходим на място. Някаква лелка на входа на министерството на един компютър, 10 минути ми лиши, с цел да ми каже, че документите са подадени и да чакаме отговор. Това беше, когато са минали всевъзможни периоди. Какво можем да създадем, ние нямаме никакъв достъп до тия хора. Въртим телефони, трансферират ни от телефон на телефон . Имаме всички планове и на остарялото съществуващо състояние, до момента в който беше здрава къщата. Вече не можем да си вършим сметката, тъй като нещата нарастнаха двойно . Не можем да кажем “. 

Община Велико Търново се пробва да помогне на притежателите на частни парцели монументи на културата в връзката с институциите, само че има и съществени компликации. Нужни са законодателни промени , разяснява Нелина Църова, шеф на общинската дирекция по просвета и туризъм: 

Опазването на старите здания е един от най-големите и най-наболелите проблеми на Велико Търново. Над 70 здания са с реставрирани фасади или напълно реставрирани. Водят се диалози с още 180 притежатели на такива здания за тяхното възобновяване. Г олям проблем е незаинтересоваността от страна на наследниците на притежателите , само че тук към този момент е нужна смяна в законодателството. Община Велико Търново има много дейни контакти в Асоциацията на общини със селища и територии на културно-историческото завещание от много европейски страни, познати са европейските практики и решението би било тези европейски практики, които кардинално не са доста разнообразни, да бъдат приложени и в България “. 

 Рушаща се остаряла постройка в центъра на Бургас Снимка: Яна Боянова

Експертите в Националния институт за недвижимото културно завещание са малко , а обектите, за които дават отговор, са доста, липсват задоволително механизми за финансиране на частните притежатели, разяснява младият проектант Веселин Алексиев, специалист по опазването на недвижимите монументи на културата: 

„ Бройката хора експерти в Института са извънредно малко поради количеството монументи на културата, които имаме в България. Докато броят специалисти, които ги обслужват, е в действителност ужасяващо дребен, мисля че 28 индивида дават отговор за няколко хиляди здания , което естествено води до изключителни забавяния и спиране на нишката, само че ми се коства, че нещата лека-полека се прекатурват в малко по-добра посока и се надявам тя да продължи по този начин да се разпростира. Другият огромен проблем, който към този момент не е толкоз институционален през днешния ден, е проблем, който постоянно можем да забележим във всички други действия в нашата страна – неналичието на финансиране , тъй като знаете, че грижата за една постройка монумент на културата изисква много огромни средства , които множеството хора ги нямат. Има някакви механизми, само че липсват задоволително механизми, които да дават на опция на хората, които са притежатели на такива здания, да се грижат за тях, както би трябвало да бъде “. 

Във Велико Търново наложително би трябвало да има филиал на Паметниците на културата, разяснява новият регионален шеф Людмила Илиева: 

„ Като регионален шеф аз ще положа всички старания и като приоритет в моята активност посрамвам това да има във Велико Търново филиал на Националния институт за недвижимото културно завещание . По този метод уповавам се, че ще бъде облекчена връзката и уповавам се и усъвършенствана сред лицата, които имат диалог с тази институция “. 

Народното събрание даде на Велико Търново статут на историческа и духовна столица на България, а част от това е опазването и на недвижимото културно завещание, което се разрушава. 

 Снимка: Радио Видин
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР