Великденските пости, които тази година ще продължат до 18 април

...
Великденските пости, които тази година ще продължат до 18 април
Коментари Харесай

Великденските пости започнаха – какви са правилата

Великденските пости, които тази година ще продължат до 18 април в това число, към този момент започнаха. Хората, които са решили да постят тази година, би трябвало да съблюдават непоколебим режим на хранене.

Великденските пости не разрешават потреблението на храни от скотски генезис, като включително се не разрешава освен месото, а и млечните артикули и яйцата.

Олиото и рибата са неразрешени през множеството време. Тяхната консумация се позволява единствено на Благовещение – 25 март и Цветница, която тази година е на 5 април.

Позволените артикули са хлябът, макаронените произведения, плодовете, зеленчуците, соевите артикули, ориз, зърнени артикули, локум, халва и мед.

Постът се съблюдава като битка против прегрешението, само че при проучвания доста лекари са открили, че краткотрайната отмора от месни храни има позитивно влияние върху организма.

Според църковните догми постът не би трябвало да е само с храната, а и духа. През този интервал би трябвало да бъдем по-смирени и да оказваме помощ на околните си. Не би трябвало да се гневим, да завиждаме, както и да бъдем алчни, завистливи и сластни.

Великденският пост е най-строгият пост, който се съблюдава през годината. Той продължава тъкмо 40 дни и постоянно стартира тъкмо 7 седмици преди Великден.

 Боб

Именно поради дългия интервал на самоограничение постът стартира последователно. След Месни Заговезни от менюто се изключва единствено месото, само че за седмица се разрешава потреблението да млечни артикули и яйца до Сирни Завовезни.

През идващия интервал от поста се употребява само растителна храна без никаква лой до Великден. На Разпети петък, защото денят е обвързван със страданията на Христос, не се яде нищо, а единствено се пие вода.

Изключително значимо е по време на поста да пиете повече вода – към 2-3 литра дневно. Ако ви мъчи апетит, вдъхнете аромата на подправки като канела и карамфил. Твърди се, че това доста оказва помощ за преодоляването на пристъпите на огладняване.

Великденският пост е най-строгият в православния календар. След него стартира Петровият пост. Третият пост е Богородичният пост, който стартира от 1 и продължава до 15 август. Последният пост е Коледният – от 14 ноември до 24 декември.

По време на пости въпреки всичко може да се храните вкусно, като постоянно си приготвяте:

- постен ориз;

- постен гювеч;

- постни сладкиши.

Вижте още защо е потребен Великденският пост.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР