Великден е! Великият ден на Възкресение Христово представя най-пълно основната

...
Великден е! Великият ден на Възкресение Христово представя най-пълно основната
Коментари Харесай

Великден е! Христос Воскресе!

Великден е! Великият ден на Възкресение Христово показва най-пълно главната християнска доктрина - вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят.

Православната черква дефинира датата за празнуване на Великден съгласно Юлианския календар, а Католическата черква - съгласно Грегорианския календар. Няколко са значимите великденски традиции на празника в България.

Традицията повелява в четвъртък или в събота да боядисаме великденските яйца. Те са една от главните характерности на християнските празници, тъй като припомнят за възкресението на Исус Христос.

Според преданието за първото великденско яйце Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му съобщила за възкръсването на Христос, а императорът споделил, че това е невероятно и в случай че е по този начин, яйцето от кокошка, което държи, би трябвало да стане алено.

И то станало. Затова аленият цвят за великденските яйца е и главен. В православния свят яйцата се употребяват като особено Великденско приветствие. Хората се чукат с яйца и се поздравяват с Христос Воскресе.

Важна характерност на празника е домашно приготвеният козунак. Той символизира тялото на Исус Христос, а боядисаните в алено яйца символизират кръвта му.

И агнето е извънредно значим знак на Великден. То въплъщава Иисус и се свързва с неговата гибел, защото е принесено в жертва в Деня на Възкресението.

Християнската традиция показва Исус като божи агнец. В доста домове традицията повелява да се яде печено агнешко месо на първия ден след 40-дневния Великденски пост.

На Великден би трябвало да се облечем и в нови облекла. Те са знак на възраждането на новия живот напролет и на Възкресението. В България Великденските празненства не престават три дни.

В среднощ на събота против неделя всички отиват на черква и след тържествената работа, известяваща възкръсването на Христос, се насочат към домовете си със запалена свещ в ръка.

Великденският привет е Христос Воскресе, а отговорът – Воистина Воскресе.

На великденската софра през днешния ден наложително би трябвало да сложите боядисани яйца, питка със сирене и яйца, ритуален самун за Великден, зелена салата, печено агнешко, козунак, великденско руло.

На най-светлия християнски празник екипът на GlasNews.bg ви пожелава да бъдете здрави, щастливи и да изпълвате дните си с обич и хубост! Нека да бъдем по-добри, а домове ни - изпълнени с благополучие и благоденствие! Нека Великден донесе доста мощ, жизненост и светлина за фамилиите ви!

Честито Възкресение Христово!

А всички, които носят имената Величко и Величка, да не не помнят да почерпят!

Имен ден честват още: Анатоли, Анатолий, Велко, Велислав, Велин, Вили, Вельо, Аврора, Велка, Деница, Зора.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР