Векове наред митът за Ел Дорадо – градът, построен от

...
Векове наред митът за Ел Дорадо – градът, построен от
Коментари Харесай

Мистерията Пърси Фосет, който изчезва в търсене на Ел Дорадо

Векове наред митът за Ел Дорадо – градът, издигнат от злато, е разпалвал любознанието на авантюристите, търсещи бързо замогване. Най-известния измежду тях е англичанинът Пърси Фосет.

Той вярвал, че знае къде тъкмо се намира изгубеният град и подхваща странствуване до амазонската джунгла, след което изчезва безследно.

Пърси Фосет се среща с легендата за Ел Дорадо като артилерист в английската войска в Бразилия по време на Първата международна война.

Опасностите по никакъв начин не го плашели, а щом били съчетани и с пари, бил подготвен на всякакво безрасъдство.

В Националната библиотека на Бразилия Пърси Фосет попада на документ от 18 век, написан от португалски откривател, който описвал златния Ел Дорадо, прикрит в амазонската джунгла.

И през днешния ден има региони към река Амазонка, които към момента не са изследвани, а преди 100 години вероятността на попадне на враждебно настроени племена били доста по-висока. Но и това не изплашило Пърси Фосет.

Първият му опит да откри Ел Дорадо обаче се оказал несполучлив. По време на прехода в джунглата конят му се ранява и той е заставен да го убие и да се върне назад. Няколко дни по-късно демонстрира признаци на малария, което го изпраща назад в родната Англия.

Но 5 години по-късно Пърси Фосет се връща назад в Южна Америка, като този път води със себе си сина си Джак и неговият другар Рали Римър. Тримата потеглят от бразилския град Куяба, уверени, че знаят точното местоположение на Ел Дорадо.

В писмо до брачната половинка си Фосет написа, че триумфът е напълно близо. Това са и последните му думи. Пърси Фосет и неговите спътници все едно са изчезнали вдън земя, а най-популярната доктрина е, че са били нападнати от раздразнено племе.

Но безапелационни доказателства за това какво се е случило с тримата англичани в търсене на Ел Дорадо към момента не са открити.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР