Веганската и вегетарианската диета стават все по-предпочитани заради здравословните си

...
Веганската и вегетарианската диета стават все по-предпочитани заради здравословните си
Коментари Харесай

5 важни вещества, които веган храните не притежават

Веганската и вегетарианската диета стават все по-предпочитани поради здравословните си изгоди. Но прекъсването на животинските артикули води и до лишаване от редица значими за организма хранителни субстанции.

И колкото и други възможности на месо и млечни артикули да има, избрани нутриенти е мъчно или невероятно да се набират в съответни количества от растителните храни. Затова е доста значимо да сте наясно и да допълвате диетата си с тях, с цел да поддържате здравето си.

Учени откриха елементарен метод за удължение на човешкия живот

Ето пет хранителни субстанции, които нормално липсват във вегетарианската и веганската диета:

1. Витамин В12

Витамин В12 е главно хранително вещество, което се намира извънредно в храни с скотски генезис, като риба, месо, млечни артикули и яйца.

Известен още като кобаламин, той е водоразтворим и взе участие в развиването на алените кръвни кафези и поддържането на естествената мозъчна функционалност.

Проучванията демонстрират, че без добавки или обогатени храни, спазващите растителна диета са изложени на висок риск от дефицит на витамин В12.

8 сигнали, които тялото ви изпраща, когато имате дефицит на витамини (СНИМКИ)

И в случай че вегетарианците могат да си набират нужните количества от това хранително вещество от млечни артикули и яйца, това е доста по-предизвикателно за веганите и те са изложени на по-висок риск от недостиг на витамин В12.

Симптомите и рисковете, свързани с дефицит на витамин В12, включват уязвимост, отмалялост, нарушена мозъчна функционалност, неврологични и психологични разстройства, неврологични разстройства при бебета на кърмещи майки, риск от Алцхаймер.

Веганите може да си набират задоволително количество витамин В12, като одобряват добавки или ядат храна, която е подсилена с това хранително вещество - обогатени екстракти от дрожди, соеви артикули, зърнени закуски, самун и заместители на месо, нори водорасли, темпе, спирулина.

Тази ядка съдържа доста потребни мазнини, витамини и минерали

2. Креатин

Креатинът е молекула, която се намира в животинските храни. По-голямата част от него се съхранява в мускулите, само че обилни количества са съсредоточени в мозъка. Това е и една от най-популярните добавки в света за създаване на мускули.

Проучванията демонстрират, че добавките с креатин могат да усилят както мускулната маса, по този начин и силата. Креатинът не е от значително значение за диетата ви, защото може да се създава от черния дроб.

Изследванията обаче демонстрират, че вегетарианците са склонни да имат по-ниски количества креатин в мускулите. Тъй като той се съдържа единствено естествено в животинската тъкан, вегетарианците и веганите могат да го набират единствено от добавки.

Добавките с креатин могат да имат обилни изгоди за физическото ви положение и за мозъчната функционалност.

8 признака за нетърпимост към глутен, които не би трябвало да игнорирате

3. Карнозин

Карнозинът е антиоксидант, който е съсредоточен в мускулите и мозъка на хората и животните. Това е доста значимо за мускулната функционалност вещество, а високите му равнища са свързани с понижената мускулна отмалялост и усъвършенстване в работата. Карнозинът се намира единствено в храни на животинска основа – алено месо, птици и риба.

Проучванията демонстрират, че вегетарианците имат по-малко карнозин в мускулите си, в сравнение с месоядните. Допълването с бета-аланин е превъзходен метод да увеличите равнищата на карнозин в мускулите си,

4. Витамин D3 (холекалциферол)

Витамин D е хранително вещество с доста значими функционалности. Реално той се набира от слънцето, само че в случай че не се излагате на слънчева светлина, би трябвало да го набавяте от храна или добавки.

Съществуват два типа витамин D - ергокалциферол (D2), открит в растенията, и холекалциферол (D3), който се намира в храните на животинска основа. Вторият покачва кръвните равнища на абсорбиращия се витамин D доста по-ефективно от D2.

Най-добрите източници на витамин D3 са тлъстата риба и яйчните жълтъци. Други източници включват добавки, масло от черен дроб на тресчица или обогатени храни, като мляко или зърнени храни.

Тъй като главните хранителни източници на витамин D3 не са на растителна основа, вегетарианците и веганите могат да бъдат изложени на по-висок риск от недостиг, изключително през зимата.

Недостигът на витамин D е обвързван с нараснал риск от остеопороза, от фрактури при възрастни, рак, сърдечни болести, множествена склероза, меланхолия, нарушена мозъчна функционалност, загуба на мускули и понижена мощ, изключително при възрастни хора.

Как би трябвало да се хранят диабетиците?

5. Хем желязо

Хем желязото се намира единствено в аленото месо. То се всмуква доста по-добре от не-хем желязото, което се намира и в растителните храни. Хем желязото усъвършенства абсорбцията на не-хем желязо от растителни храни.

Не-хем желязо се всмуква по-слабо и усвояването му може да бъде лимитирано в допълнение от някои хранителни субстанции, които участват в растителните храни, като фитинова киселина.

Как е вярно да се подготвя месото?

За разлика от не-хем желязо, усвояването на хем желязо не се въздейства от съществуването на антинутриенти.

По тази причина вегетарианците и веганите - изключително дамите и хората на диети със сурова храна, са по-предразположени към анемия, в сравнение с месоядните.

Въпреки това, дефицитът на желязо е елементарно да се избегне при добре планувана веганска диета, която съдържа обилие от не-хем желязо.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР