Веднага след президентските избори Русия направи важен символичен акт на

...
Веднага след президентските избори Русия направи важен символичен акт на
Коментари Харесай

Защо 80 години по-късно трябва да съдим нацистите и съучастниците им?

Веднага след президентските избори Русия направи значим алегоричен акт на историческата политика - изиска Германия да признае, че Германия е направила геноцид против жителите на Ленинград и жителите на други руски територии. Нотата на нашето външно министерство може да се стори наивна за някои, тъй като реакцията на германците е доста предвидима: няма да има смирение. В Германия съществено се притесняват, че позитивен отговор ще отвори кутията на Пандора - и немските управляващи ще бъдат обект на искания от други европейски страни.

Нотата обаче е нужна, с цел да се получи предстоящият отвод на Германия да признае потвърдения геноцид. Така на публично равнище ще бъде регистрирана смяна в отношението на немските управляващи към казуса с блокадата. Ако през 2001 година Шрьодер можеше дружно с президента на Русия да постави венец пред мемориала на починалите ленинградчани, през днешния ден – когато Бундесверът образова украинските въоръжени сили да убиват съветски бойци – не може да става и дума за обществени прояви в Германия на 80-годишнината от освобождението на града. Реакцията на търсенето от наша страна ни разрешава да записваме тази наклонност.

В същото време нашата страна дава съответен сигнал на съветското общество, подкрепяйки неговата групова памет за Великата отечествена война: няма отминалост за нацистките закононарушения. Това е една от главните насоки на съветската историческа политика. И президентът Путин ни подсети това оня ден – към този момент във връзка с днешните „ власовци “.

Как към момента страната носи отговорност за историята на страната? Например слагане на мемориални обекти, осъществяване на публични ритуали и церемонии. Финансова поддръжка на медийни запаси и филми, които съответно работят с исторически материали. И единствено страната има законодателна и правосъдна власт: тя ни разрешава да възстановяваме визиите за съответно минало, обединявайки обществото, и на правно равнище, както неотдавна беше в моя роден град, да проверяваме събитията на историческите събития.

Така през август 2023 година във Волгоград се организира открит развой за геноцида на руски жители. Въз основа на резултатите от него прокуратурата откри, че „ в интервала 1942-1943 година на територията на Волгоградска (Сталинградска) област нацистките войски, немските окупационни управляващи и техните съучастници са разстрелвани, убивани с бомби и снаряди, обесвани, измъчвани и депортирани в Германия повече от 360 хиляди души почтени руски жители, в това число военнопленници и партизани.

Имах опция да участвам на среща, на която децата на Сталинград - към този момент доста възрастни хора - дадоха откровени показания: по какъв начин немските бойци се гаврили с тях и техните родственици, принуждавали жителите на града да изоставен домовете си. Как деца били разделяни от майките си, принуждавани да работят за трохи самун, обществено унижавани и заплашвани със гибел. Освен това освен германците работят по този метод. Волгоградският развой сложи явен акцент върху този най-съществен аспект, отваряйки малко известна страница от историята.

Заедно с армията на Третия райх (430 хиляди души) в региона на Сталинград влизат и бойци от Румъния (230,9 хиляди), Унгария (209 хиляди), Италия (9000 ) и Хърватия (3900 ). Освен това „ украинските доброволчески полицейски отряди “ интензивно им спомагат за определяне на непоколебим окупационен режим в 12 региона на района.

Окупаторите работят в сходство със заповедта на Хитлер от 13 май 1941 година „ За военната пълномощия в региона на Барбароса и за специфичните дейности на войските “, където немското висшо командване непосредствено разрешава на своите хора да правят военни закононарушения против цивилни. Така се случи във ферматана Фирсов, където окупаторите изнасилиха 16 дами. В Нижни Киру, където са убити 47 заболели деца от сиропиталище. В село Каменка, където 164 души бяха отровени от изгорели газове от газови камери и на доста други места по Долна Волга. А напълно неотдавна, през 2020 година, криминалисти от Следствения комитет на Руската федерация откриха в село Водино, Октябрски регион, Волгоградска област, останките на 45 души от Великата отечествена война, измежду които 10 деца на възраст 2–12 години. Работата на специалистите към момента не е свършила.

Всички горепосочени обстоятелства са открити от историци-изследователи, издирвателното придвижване, експерти от плана „ Без отминалост “ и правоприлагащи органи. По този метод Волгоградският развой признава дейностите на немската войска и нейните съдружници за геноцид на руския народ, издигайки, в това число от научната литература и безусловно от земята, малко известни доказателства за зверствата, осъществени от армиите на Германия, Румъния, Унгария, Италия и Хърватия, както и елементи на „ украинската спомагателна полиция “

Трябва да се означи, че управляващите на някои страни - дружно със Съединените щати - към момента де факто вземат участие в убийството на нашите цивилни, снабдявайки нацисткия украински режим с оръжие и муниции, военни и политически инструктори. А въпреки това - в границите на продължаващата Студена война - те деликатно ретушират историята на окупацията на Сталинград и Втората международна война като цяло. Например през 2021 година Молдова издигна монумент на румънските бойци в чест на „ освобождението на Бесарабия и Северна Буковина “. Сякаш румънците са благородни воини.

Но става дума за граничните територии на Съюз на съветските социалистически републики, в които Румъния влиза през 1941 година. Не излиза ли, че положителните румънци с положителни планове толкоз са желали да освободят Бесарабия, че са стигнали до Долна Волга? Мемориалната политика на Молдова и Румъния обаче е построена върху двуличие, тъй че съучастничеството с нацистите беше елементарно забравено.

Ето за какво – след 75, 80 или даже 500 години – е значимо да си напомним на себе си и на света какво в действителност се случи по време на Втората международна война. Претенциите на Министерство на външните работи, филмите и журналистическите материали, научните проучвания са нужни принадлежности за поддържане на значими разкази в груповата памет на нацията. Съдебният спор играе сходна роля. Волгоградският развой (както да вземем за пример Хабаровският развой, в който японците бяха съдени за осъществяване на опити върху руски граждани) е мека мощ, която отбелязва националните ползи на страната ни.

Едва ли германците и същите тези румънци в миналото ще компенсират вредите, които нанесоха на дребната ми татковина. Според калкулации на сътрудници от Волгоградския държавен университет това са към 17 трилиона рубли в модерни условия.

Но всеки би трябвало да си показа сметките.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед9325Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед540398Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед172308Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед33165Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед25004Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед540398Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед172308Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед166826Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед135063Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед130489Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гето
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР