Веднага след като Камала Харис се качи на сцената в

...
Веднага след като Камала Харис се качи на сцената в
Коментари Харесай

Защо Камала Харис облече бял костюм?

Веднага откакто Камала Харис се качи на сцената в Уилмингтън, Делауеър, в събота вечер, обществените мрежи се извършиха с изявления за нейното облекло. Това беше индикативен знак, за положително или неприятно, за публичното мнение, с което нейният жанр на обличане ще бъде сблъска през идващите години, оповестява Си Ен Ен, представено от Дарик.

Но до момента в който речта за приемане на определената за вицепрезидент сигурно и с право ще бъде запомнена с вдъхновяващите думи към дамите в Съединени американски щати и по света, коментарът за нейния дрешник не беше толкоз банален, колкото може да звучи. Защото, вместо да разсейват думите й, белият панталон и блуза с връзка послужиха за усилване на посланието й за единение и равноправност.

В нощта, която Харис посвети на дамите преди нея тя сподели: „ облягам се на раменете ви “, на тези, които се бориха за изборното право при започване на ХХ век и на „ новото потомство “, което упражни правата си предходната седмица.

Белият цвят от дълго време е обвързван с придвижването за изборно право на дамите, възприето като знак на морална непорочност дружно със зелено за вяра и лилаво за достолепие. Той също по този начин характеризира нейния дух на ненасилие, маслинова клонка за застрашените от тогавашните й радикални апели за политическо тъждество.

Но съботната вечер не се отнасяше единствено до вота на дамите. Харис, първата тъмнокожа жена с корени от Южна Азия, определена за вицепрезидент беше въодушевена от Шърли Чисхолм, първата чернокожа жена, определена в Конгреса през 1968 година, която била в бяло, когато е определена.

Тя стоеше на раменете на Джералдин Фераро, облечена напълно в бяло, с цел да одобри ролята на кандидат-партньор на Уолтър Мондейл в президентската му акция през 1984 година А също и на раменете на Хилари Клинтън, която носеше бял костюм с панталон на приемането на номинацията за президент на Демократическата партия през 2016 година

Много умишленият избор на Харис беше жест на взаимност с дългия лист от дами, които се опълчиха на упованията в Америка в политиката.

Тя сподели, че определеният вицепрезидент не се преглежда като изключение от правилото, а по-скоро като част от едно продължение, на постепенно огъващата се „ дъга на моралната галактика “, както се изрази определеният президент Джо Байдън в речта си, цитирайки Мартин Лутър Кинг Младши

Блузата с връзка на Харис също има историческа тежест. Това припомня на облеклото на Маргарет Тачър, която носеше нейната, както сътрудниците й от мъжки пол вратовръзки, подобаваща метафора за това по какъв начин някогашният министър-председател на Обединеното кралство приобщи и преработи разпоредбите на „ мъжкия клуб “ от английската политика през 80-те.

Избраният вицепрезидент явно гледа оттатък ерата на Тръмп към нещо по-универсално. Но тоалетът й, сякаш основан от американския фешън дизайнер Уес Гордън за Каролина Ерера, приказва за новата история и по други способи.

Жените в Демократическата партия непрестанно носят бяло в безмълвен митинг против президент, който считат за опасност за правата им. По време на изявление на Тръмп пред Конгреса през 2017 година група жени-законодатели синхронизираха облеклото си, с цел да акценират на проблемите на дамите, в това число репродуктивни права и равно възнаграждение.

Те направиха това още веднъж през февруари тази година, когато депутатите означиха век от 19-ата корекция, която дава на дамите правото да гласоподават (въпреки че цветнокожите дами са изправени пред бариери пред гласуването в продължение на десетилетия още).

Образът на Нанси Пелоси, облечена в бяло, саркастичното ръкопляскаща зад президента година по-рано, когато блок от дами в конгреса, облечени в бели облекла седеше пред него, също дълго ще се помни. Харис стоеше и на техните плещи.

Встъпването в служба на вицепрезидента, чиито стандарти за облекло са мъжки повече от 230 години, провокира полемики за дрешника на Харис. Вниманието може да не е добре пристигнало, само че неналичието на казус също може да бъде освобождаващо.

Има опция да преработи ролята по собствен личен облик, създавайки насочна точка за доста дами, които неизбежно ще последват нейните стъпки. Както сподели на събралите се в Делауеър, " Може да съм първата жена в тази роля, само че няма да бъда последната. "

Харис към този момент сподели и по-небрежната си страна, по-специално очевидното си желание към кецовете Converse. Докато нейният акаунт в Инстаграм е изпълнен с тъмни панталони, които обичайно избира, видео, оповестено малко след оповестяването на прогнозната победа, я демонстрира в подготвителна екипировка, до момента в който поздравява Байдън по телефона („ Ние го направихме, Джо! ').

Този нехаен миг е присъщ за ерата на обществените мрежи, само че привнесе нещо освежаващо и лишено от нормалния гладък дух на момента.

Разбираемо е, че доста дами водачи отхвърлят обществените въпроси по отношение на техните фешън избори. Германският канцлер Ангела Меркел се бунтува против двойните стандарти, изобличавайки "писането на писма ", подбудено от екипи, явно определени да отклоняват вниманието.

Междувременно някогашният английски министър председател Тереза Мей прекара огромна част от поста си на министър-председател, подложена на неоправдана рецензия за спонтанните й фешън решения, които биха били подценени, в случай че бяха направени от мъж на поста.

Само най-слепите политически наблюдаващи обаче могат да отрекат силата на облеклото, в случай че водачите решат да го употребяват.

На най-големите подиуми и в най-важните моменти дамите политици са възприели неизказана символика, без значение дали Джасинда Ардерн носи хиджаб в акт на единение с мюсюлманите след терористичната офанзива в Крайстчърч или конгресмена Александрия Окасио -Кортес е с блестящо алено червило като "бойна багра ", до момента в който порицава сътрудник за хипотетичен сексизъм.

В събота вечер Харис освен сподели, че осъзнава тази мощ, само че и не се опасява да я употребява.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР