Вече ще може да отворим банкова сметка за основни операции,

...
Вече ще може да отворим банкова сметка за основни операции,
Коментари Харесай

Обсъждат се банкови облекчения за хората със сметки за основни операции

Вече ще може да отворим банкова сметка за съществени интервенции, при която някои такси ще бъдат отстранени. Това облекчение идва със съществени условия. Те са записани в промени на закона, уреждащ банковите услуги, и към този момент са импортирани в Народното събрание. А въпросните сметки може да се зареждат единствено със средства от заплата и обществени заплащания.

Сред безплатните интервенции, от които ще могат да се възползват жителите с новия тип сметки, са три безвъзмездни тегления на пари от банкомат, предава Народоосвободителна въстаническа армия.

" Целта на тези безвъзмездни интервенции е, когато един човек е на минимална заплата или взема ниска пенсия и има нужда да изтегли кеш, това да става без такси. Защото те може да бъдат обилни, изключително в дребните обитаеми места ”, сподели заместник-министърът на финансите Ивайло Яйджиев.

Според институцията на омбудсмана три безвъзмездни тегления са извънредно незадоволителни. Нина Бояджиева от отдел " Права на консуматори на административни и публични услуги " към омбудсмана сподели: " Имайки поради броя на комуналните услуги - парно, ток, газ и вода, плюс заплащане на налози и такси, очевидно е, че е прекомерно незадоволително ”.

От Финансовото министерство обясниха, че броят на безплатните тегления към момента се разисква. Заместник-министър Яйджиев сподели, че изискването е заложено на база предложение от Асоциацията на банките в България.

От офиса на омбудсмана считат още, че би трябвало да се разшири обсегът на преводите, които могат да бъдат правени към новите сметки. " Финансовата поддръжка за хората с увреждания е нещо напълно друго от обществените подпомагания, които са включени в закона. С нашите оферти ще се подсигурява правото на тези хора да имат такава сметка ”, изясни Нина Бояджиева.

" Очакваме да получим съответни оферти и те, уповавам се, ще бъдат отразени в процеса на приемане в Народно събрание ”, разяснява Яйджиев.

От финансовото ведомство прецизират, че разпоредбите за новите сметки по никакъв метод не засягат към този момент съществуващите разплащателни. При тях има нарастване на таксите, сочат данни на Българската национална банка. За момента не е ясно каква е повода за това повишаване.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР