Вече от месеци насам Алтернатива за Германия“ (АзГ) не спира

...
Вече от месеци насам Алтернатива за Германия“ (АзГ) не спира
Коментари Харесай

Готвят ни програма за обедняване на Германия

Вече от месеци насам „ Алтернатива за Германия “ (АзГ) не стопира да тръби: политиките на държавното управление били не просто неуспех, а и опасност за мира и просперитета. Във всички области на политиката дяснопопулистката партия залага на борбата: във връзка с войната в Украйна тя изисква мирни договаряния с Русия вместо доставки на оръжие. В миграционната политика упорства за " затваряне на границите " вместо за наемане на квалифицирани служащи от чужбина.

И тази тактика се оказва много сполучлива. Ако в този момент имаше избори в Германия, „ Алтернатива за Германия “ щеше да получи 18 % от гласовете на гласоподавателите - колкото и Социалдемократическата партия – което е връх за десните популисти.

Срещу формалните позиции

Но същинският им напредък се дължи главно на нападателния курс против енергийната и климатична политика. Мерките на държавното управление, в което има представители на Зелените, АзГ назовава " стратегия за обедняване ". А председателката на тяхната парламентарна секта Алис Вайдел назовава проектите за прекосяване към по-екологично отопление на жилищата - с по-голям дал на възобновимите енергийни източници - с думата „ кръвопролитие “. " Хората, които няма да могат да си го разрешат, ще са принудени да продадат къщите си ", твърди Вайдел.

Когато страстите са по-важни от обстоятелствата

В своето отричане на ограниченията за запазване на климата партията надминава даже доста други европейски крайнодесни партии, отбелязва Кристоф Рихтер от Института за народна власт и гражданско общество в Йена: " АзГ слага под въпрос научните знания за това, че климатичните промени са породени от човешката активност. Поради това тази партия счита за ненужни ограниченията за запазване на климата. "

Плакат на АзГ с надпис: " Германия. Но естествена. " Снимка: Revierfoto/dpa/picture alliance

По климатичните въпроси от „ Алтернатива за Германия “ се застъпват за изкопаемите горива и нуклеарната сила и са изрично срещу вятърната сила. Експертите означават, че тази партия залага повече на страстите, които са ѝ по-важни от някакви програмни правила. Или както отбелязва пред Дъждовни води Кристоф Рихтер: „ При АзГ следим по какъв начин те прегръщат тематики, които генерират страхове или към които хората се отнасят с запаси “.

Крайно аггресивни лозунги

Междувременно десните популисти от АзГ трансфораха немските Зелени в собствен централен съперник. За тях концепциите на Зелените за отворена към света и многолика Германия, която се грижи за отбраната на климата, водела до апокалиптичен сюжет: „ Отнемат собствеността на жителите! “, „ Унищожават нашето благополучие “, " Баербок работи незаконно и безумно! " - с такива злокобни лозунги партията се бори против Зелената партия, чиито министри са Аналена Баербок и Роберт Хабек – надлежно на външните работи и на стопанската система.

Особено в обществените мрежи борбата на десните популисти е много сполучлива: съгласно изследванията на публичното мнение „ Алтернатива за Германия “ е първа политическа мощ в три източногермански провинции, където следващата година предстоят значими избори за локални парламенти. Кристоф Рихтер от Института за народна власт и модерна история в Йена споделя: " Същественият фактор за триумфа на акциите на АзГ е, че техните разкази се възприемат и от центристките среди в обществото. Това е доста рисково, тъй като в последна сметка вреди на одобрените партии, а и на отбраната на климата ", подчертава  той.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР