Вече около 60 процента от българите се притесняват, че те

...
Вече около 60 процента от българите се притесняват, че те
Коментари Харесай

„Галъп”: Тревогата от заразата расте


Вече към 60 % от българите се тормозят, че те или член от фамилията им може да бъде инфектиран от ковид. Преди към седмица този % бе 51. В същото време към момента по-голямата част от хората нямат настройка за стягане на ограниченията. Това демонстрира следващото изследване на „ Галъп “, извършено сред 25 и 27 юни измежду 820 пълнолетни българи.

С растежа на тестване и на позитивни проби за ковид паниката измежду българите още веднъж стартира да пораства, само че няма влечение за стягане на ограниченията. Обществото по-скоро разчита на персоналната отговорност и на трезвата преценка за опасността. Работата на властта продължава да се прави оценка по-скоро високо, само че за няколко седмици е намаляло чувството, че опасността е под надзор. Заедно с това понижава и увереността, че скоро ще се върнем в цялост към живота от преди, разясняват социолозите.

След като непрекъснато спадаше след пика си от април, в този момент паниката в обществото ни във връзка ковид още веднъж пораства. Преди седмици 51% се опасяваха, че те или член на фамилията им могат да се заразят с ковид. Сега този дял е 60%. Тези, които не се боят, са 39%, а при започване на месеца бяха 48%.

В началото на юни 72% смятаха, че вирусът у нас към този момент е под надзор, до момента в който в този момент този дял е единствено 38%. Промяната е явна и се дължи на растежа на записаните случаи. Заедно с тази смяна понижава и увереността, че до края на годината ще има цялостно връщане към естествения живот. Сега в това имат вяра 40%, а седмици по-рано бяха 61%. Реципрочно, пораства делът на тези, които не имат вяра, че до края на годината ще се върнем към нормалността в цялостна степен.

Опасенията очевидно порастват, само че не се виждат признаци на суматоха. Тревогата остава надалеч от пиковите си стойности, достигнати през април. Очевидно обществото към този момент гледа на вируса с по разнообразни очи спрямо интервала към началото на рецесията. Въпреки по-тревожната обстановка, болшинство от 61% е срещу ново стягане на ограниченията. 38% са на противоположното мнение. Малцина остават тези, които не могат да преценяват.

Явно надвива нежеланието за нови ограничавания. Вероятно и поради тази своя позиция, към този момент държавното управление удържа по-скоро позитивните оценки, въпреки също да страда от ерозия на благосклонността. Сега 59% считат, че държавното управление се оправя добре, а 39% са на противоположното мнение. Две трети от запитаните настояват, че и в този момент сами съблюдават ограничавания. 28% споделят, че към този момент не съблюдават, а има и 6%, които настояват, че в никакъв случай не са спазвали. Може би в данните проличава и известна декларативност, само че те са задоволително показателни за това, че немалка част от обществото към този момент стартира да възприема отговорността си пред болестта. Наскоро, проучване на „ Галъп интернешънъл “ сподели, че съществено болшинство осъзнават, че отговорността е основно персонална.

Убеждението, че опасността е пресилена остава на равнищата, регистрирани неотдавна – 59%. Делът е относително висок на фона на данните за други страни по света и демонстрира, че обществото ни продължава да не е склонно да преувеличава равнищата на заплаха.

Явно, българите по-скоро се доверяват на концепцията за персонална отговорност и не демонстрират признаци на суматоха пред заплахата.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР