Вече няколко месеца академичните среди се бунтуват, заради заявените намерения

...
Вече няколко месеца академичните среди се бунтуват, заради заявените намерения
Коментари Харесай

Денков води открита война срещу ректори и професори

Вече няколко месеца университетските среди се бунтуват, поради декларираните планове за грандиозни промени във висшето обучение. Техен мотор е министърът на образованието и науката акад.. Първият скандал избухна, откакто ректори признаха, че са били привиквани и убеждавани от него да сливат университетите си. След това се заприказва за препоръка на преподаватели по спуснати от Министерски съвет правила, с което се погазва автономията на вузовете, обезпечена по закон. Всичко това бе обвързано и с едни 20 милиона лв. за заплати на преподавателите в системата, които могат да бъдат получени, в случай че се следват противоречивите и определяни като юридически необразовани оферти на МОН. Как се стига до тук и каква е предисторият пред „ Труд ” говори  Петър Николов - някогашен зам.-министър на образованието, работил в тясно съдействие с акад. Денков по време на мандата си. 

По думите му всичко, което се чува от Министерство на образованието  е тотално сбъркано.

„ Първо - става въпрос за безспорна юридическа неначетеност. Второ - става въпрос и за научна неначетеност, тъй като виждаме по какъв начин химици и физици се упражняват да реформират наукометричните стандарти на филантропичните и публичните науки. Трето - виждаме по какъв начин съзнателно се опълчват огромни на дребни университети, проучвателен на преподавателски, филантропични на естествени, държавни на частни... Какъв е смисълът на всичко това и не е ли явно, че България има потребност от всички? Че това е система, градена 130 години, която не можеш да обърнеш с главата надолу за няколко месеца, без да я съсипеш. Това е повода академичната общественост да не утвърждава препоръчаната от държавното управление промяна - здравият? Разум ”, съобщи той.

Петър Николов е безапелационен, че препоръчаните от МОН правила за атестиране могат до доведат до съществени каузи в административните съдилища.

„ До нас и до всички парламентарни групи - и от ръководството и от опозицията, доближи подписка на доста преподаватели от разнообразни висши учебни заведения за оповестяване на противоконституционността на §17 от преходните и заключителни разпореждания на закона за бюджета за тази година, който е нормативната основа за приемане на тези правила. Ние към този момент сме в диалози с сътрудниците за събиране на нужния брой депутати за сезиране на Конституционния съд по въпроса, при положение, че не се стигне до диалози, които да имат за резултат връщането на тематиката в изходна точка и постигането на необятно единодушие за тази промяна. Изискването за все по-високи задължения за научноизследователска активност от страна на членовете на университетския състав не е съобразено със спецификата на всяко съответно висше учебно заведение, липсва равнопоставеност на обособените критерии, които са включени. Прочее, идентичният критерий към всички държавни университети опонира и на правилото за делене на висшите учебни заведения на преподавателски и проучвателен, който министърът горещо прокламира ”, добави той.

Запитан дали може да се стигне до изгонването професори Петър Николов разяснява:

„ Кой може да Ви подсигурява, че няма да се стигне? Кирил Петков и екипът му по всякакъв начин демонстрират, че няма граница, която не могат да минат. Като се почне с лъжливата му декларация, че не е канадски жител и се стигне до противозаконния арест на някогашен министър председател... Дайте на тези хора инструмент да преследват инакомислещи преподаватели и гледайте, какво ще стане... ”

По думите му Има Такъв Народ и „ Демократична България ” показват наивитет, тъй като не престават да мислят, че тези неща се случват заради неумелост или недоумение на материята. 

„ А в действителност повода е в самата природа на водещата политическа мощ в тяхната управническа коалиция. Защото „ Продължаваме промяната “ е политически план, който отхвърля на фундаментално равнище всяко едно достижение на българското общество и желае - по тяхната сполучлива терминология - да го изчегърта. И по тази причина, нещата, които министър Денков предлага, са в унисон таман със светоусещането на тази тежко фрустрирана политическа общественост, състояща се от млади, приключили в чужбина хора, които дълги години не са успявали да се осъществят качествено нито там, нито тук, стигайки в последна сметка до извода, че цялата система е неправилна ”, акцентира още той.

Според Петър Николов новите наукометрични таблици, препоръчани от министър Денков са писани от хора, които нямат никаква концепция каква е спецификата на работата в тези области

„ Въпросът с по този начин нареченото „ уедряване “ беше фундаментална неточност на екипа на министерството. Недопустимо е да излезеш с толкоз значимо политическо решение, да го обявиш обществено като свое желание и преди този момент да не си се постарал да го обсъдиш и да си направил експертен разбор по отношение на неговата успеваемост. Едва когато ректори, преподаватели и студенти обявиха, че ще стачкуват, се пристъпи към основаване на работни групи, правене на разбори и други. Всъщност тези разбори кой ги прави, за какво не се разгласи? Механичното следване на непознати просветителни модели, които не са приспособени за българските условия, е неточност и ще бъде с съображение отхвърлено от работещите в системата ”, съобщи той.

Бившият зам.-министър на образованието е безапелационен, че министерството  е нарушило едно базово предписание за работата в системата, а точно, че решенията в нея би трябвало да се вземат след търсене на необятен консенсус. 

„ И измененията в ЗРАСРБ и тези в ЗВО, признати през мандата на Красимир Вълчев, които в голямата си част бяха моя отговорност, бяха признати с гласовете и на опозиционните тогава партии. Нещо повече, те бяха направени взаимно с тях, това беше методът да се стигне до образуване на доверие сред обособените политически участници, а един от хората, които категорично съм упорствал да взе участие във всяка стъпка беше таман Николай Денков - тогава някогашен и вероятно предстоящ министър. Бяхме го поканили в екипа, който създаде Стратегията за развиване на висшето обучение и в Комисията по академична нравственос. Защо го направихме? Защото искахме толкоз значими решения да се взимат не вследствие на една или друга политическа обстановка, а вследствие на сериозен политически консенсус. Познайте, като имате поради, че аз съм индивидът в най-голяма степен познаващ досегашната наукометрия, звънна ли ми някой по телефона - министър Денков или някой от екипа му, да ме предложения на диалог и да ме пита, какво мисля за концепциите им да вземем за пример? Ако го бяха създали впрочем, щяха да си спестят доста кахъри. В момента виждаме, че министърът води открита война с ректори, открива фронт против преподаватели, студенти декларират, че са в протестна подготвеност. Това е показателно за всичко, което се случва. Това се случва поради неумението и нежеланието да се комуникира, неспособността да се признае неточност и да се направи крачка обратно, неналичието на вярна оценка за скоростта, с която могат и трябват да се вършат промени в бранша ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР