Вече не е модерно сутрин, обед и вечер да ядете

...
Вече не е модерно сутрин, обед и вечер да ядете
Коментари Харесай

11 суперхрани за отлично здраве

Вече не е съвременно заран, обед и вечер да ядете спанак като Попай Моряка, с цел да сте мощни и енергични. Достатъчно е в дневното ви меню да участват следните 11 суперхрани, с цел да си осигурите нужните количества витамини, минерали и аминокиселини.

1. Яйчен жълтък

 Варени яйца

Не се доверявайте на остарелия мит, че в жълтъците се съдържа рисково количество холестерол. Медицински изследвания демонстрират, че високият холестерол в тялото не е обвързван непосредствено с потреблението на жълтъци. Яйцата са прелестен източник на витамин В2, В5, В12, фосфор и цинк и бързо засищат.

2. Чесън

 Чесън

Не се предлага преди среща с обичания човек, само че не трябва да се отказвате изцяло от чесъна. Полезен за сърдечно-съдовата система, чесънът е изключително подобаващ в битката с вируси и бактерии, даже и с някои гъбички. В случай, че миризмата на чесънa не ви понася – можете да употребявате подобен на прахуляк.

3. Черен дроб

 Черен дроб

Човекът е генетично програмиран да яде черен дроб, сърце, мозък, бъбреци. Дори и един път седмично порция черен дроб е задоволителна за покриване на всички потребности на организма от желязо, витамин В2 и В12, мед. Неслучайно свинският или телешки черен дроб е именуван още мултивитамин на природата.

4. Кейл

 Кейл

Кейлът е пръв другар на всички, които са на диета. Той е от рода на зелето и има блестящо изразен усет, само че в 100 г от него се съдържат единствено 50 калории. Кейлът е богат на витамин С, калий, калций и бетакаротин. Доказано по-добър от спанака.

5. Кокосово масло

 Кокосово масло

Кокосовото масло е отличен избор за готвене, защото е стабилно на висока температура. Идеален избор за хора, които имат сърдечни проблеми и наблюдават холестерола и триглицеридите си.

6. Сладки картофи

 Батати

Сладките картофи са доста питателни и богати на някои съществени хранителни субстанции като витамин А, витамин С и калий. Те са по-добрият избор, когато организмът Ви търси въглехидрати.

7. Боровинки

 Боровинки

Това е суперхраната на суперхраните – задоволително е на ден да прибавяте в менюто си по 100 г боровинки, с цел да получите нужните за организма антиоксиданти. Тези плодчета са изключително подобаващи за хора на нисковъглехидратна диета, които изпитват апетит за нещо сладко.

8. Водорасли

 Водорасли

В доста модерни диети йодът освен не е в задоволителни количества, а напряко липсва. Недостигът на йод може да докара до хипотиреоидизъм, отмалялост, умствена назадничавост и доста болести. Тогава на помощ идват водораслите, които са изключително скъпи в битката с заболявания на щитовидната жлеза.

9. Сьомга

 Сьомга

Сьомгата е една от мастните риби - което значи, че тя съдържа огромна част от калориите под формата на потребни мазнини. Тук кодовата дума е Омега-3.

10. Рибено масло от черен дроб на тресчица

 Рибено масло

Една супена лъжица от него съдържа общо 2. 6 грама омега-3 мастни киселини, което е повече от целесъобразния дневен банкет. Недостигът на витамин D3, какъвто се следи изключително мощно при хора, живеещи в северен климат, може да има разнообразни последствия като рак и диабет.

11. Говеждо

 Телешко

Месото е измежду най-хубавите източници на протеини, богато е на здравословни мастни киселини, витамини и минерали. То е добър източник на креатин, карнозин и карнитин, както и други неповторими хранителни субстанции, които не можете да получите от растенията. Най-добре е да избирате месото си от тествани производители, които са хранили животните си с подобаваща храна и без антибиотици.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР