Вече е ясно: Брюксел няма намерение да прави услуги на

...
Вече е ясно: Брюксел няма намерение да прави услуги на
Коментари Харесай

Brexit: Британците трябва да скочат сами в пропастта

Вече е ясно: Брюксел няма желание да прави услуги на Лондон, а Англия няма да излезе от Европейски Съюз другата седмица. Британците ще би трябвало сами да намерят излаз от задънената улица, написа Барбара Везел в коментар за Deutsche Welle .
На държавните ръководители от Европейски Съюз към този момент не им се занимава с Brexit и с неговите безкрайни обрати - оставят нещата на посланиците в Брюксел, които работят съгласно дадените им инструкции. И тъй като същинско единение във връзка с времевите рамки няма, бе взето соломоновско решение: ще има удължение на периода за Brexit, само че какво - ще стане ясно идната седмица. Така би трябвало да бъде оказан напън върху Лондон.

Още при първото удължение напролет френският президент Еманюел Макрон се възпротиви и искаше да даде на британците по-малко от половин година в допълнение време. Тогава той беше уверен от Ангела Меркел и другите държавни ръководители. " Не губете време ", бе тогавашният съвет към британците на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск.
Както е известно, случи се друго: след държавните промени в Лондон в това време има нова договорка за излизане от Европейски Съюз, само че Борис Джонсън няма да успее да се оправи по-добре от предшественичката си Тереза Мей да я прокара и през Народното събрание. Тоест, има нула прогрес.
Какво желае този път френският президент (с неговия отпор против второ удължение от три месеца) не е напълно ясно. Първо, би трябвало да се види какво ще се случи политически в Лондон, сподели неговата министърка по европейските въпроси Амели дьо Моншален. Всъщност, Европейски Съюз е податлив да удължи периода - единствено в случай че има задоволително съображение за това. А такова биха били или едни предварителни избори, или втори референдум.
Фактически обаче царува единение по въпроса, че не Европейски Съюз ще е този, който ще бутне Англия в пропастта, наречена Brexit - британците би трябвало да скочат сами. Европейците имат интерес излизането да стане по разпоредбите, т.е. със договорка. Затова съществуват догатките, че Макрон просто желае да показва власт в Брюксел.

Сега и двете страни са в неуместна обстановка: Лондон би трябвало да изчака какво ще предложи Европейски Съюз за удължаването, а Европейски Съюз - какъв прогрес ще бъде реализиран в Долната камара, до момента в който и английското държавно управление, и опозицията чакаха мнението на Брюксел.
Европейски Съюз обаче няма желание да им прави тази услуга и не дава инструкции за по-нататъшния ход на нещата, респективно английската страна би трябвало сама да откри своя излаз от задънената улица. Най-късно във вторник или в сряда посланиците в Брюксел ще би трябвало да благословят измоленото от Борис Джонсън удължение с три месеца - въпреки всичко крайният период за Брекзит към момента е четвъртък, 31 октомври в среднощ.

Министър-председателят Борис Джонсън желае опозицията да се съгласи на предварителни избори на 12 декември, другояче щял да изтегли проектозакона за излизането от Европейски Съюз и щял да се концентрира напълно върху предизборната битка. Но министър председателят е беззащитен: той има потребност от болшинство от две трети в Народното събрание за свикването на нови избори, което няма по какъв начин да събере, до момента в който Лейбъристката партия се опълчва. Тя от своя страна твърди, че на Джонсън не може да му се има доверие и на първо време би трябвало да бъде отстранена опасността от корав Brexit. Принципно, както за следващ път съобщи шефът на партията Джереми Корбин, има подготвеност за нови избори и предпочитание за спечелването им.
Дали обаче Джонсън в действителност би изтеглил закона за излизането от Европейски Съюз, което би довело до дълготраен застой в процеса на Brexit? Той към този момент съобщи, че няма да внесе новия проектобюджет по проект при започване на ноември и финансово страната към този момент ще върви на автопилот. Но в действителност Джонсън се опасява, че неговите съперници в Долната камара могат по време на дебатите да се намесят в наличието на закона за излизането и по този начин да му вържат ръцете. Става дума, да вземем за пример, за настояването да се влезе в митнически съюз с Европейски Съюз, за удължение на преходния интервал непременно или даже за свикването на втори референдум.

Ако опозиционните депутати обаче не престават да се опълчват на свикването на избори преди Коледа, на премиера му остават единствено две благоприятни условия: той може да се опита да ги принуди с един елементарен закон, за който му е нужно единствено нормално мнозинство; или Джонсън самичък да провокира избор на съмнение против себе си, с цел да наложи провеждането на нови избори. Но, първо - гласоподавателите могат да схванат това неправилно, и второ - опозицията ще има оттова нататък 14 дни да излезе със собствен личен претендент. За момента и двете страни изпитват огромно взаимно съмнение, което усложнява намирането на решение от сегашната патова обстановка.
Много е евентуално предлагането за нови избори да бъде прегледано в Долната камара в понеделник. Но нищо не е несъмнено, защото в този момент три дни са дълго време за английската политика. Ясно е единствено едно: Англия няма да излезе от Европейски Съюз на 31 октомври. А държавното управление отдръпна акцията си " Готови за Brexit ", за която би трябвало да са били изразходвани 100 милиона паунда. Тя може да стане настояща още веднъж в края на януари 2020, или даже по-късно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР