Вече близо месец Фарьорските острови съвсем официално се водят за

...
Вече близо месец Фарьорските острови съвсем официално се водят за
Коментари Харесай

Там е много красиво. И няма коронавирус

Вече близо месец Фарьорските острови напълно публично се водят за зона, свободна от ковид. И с цел да остане по този начин, управляващите са въвели редица бариери и ограничавания за всички идващи. С изключение на имунизираните.

23 новозаразени за един ден: в никакъв случай преди и в никакъв случай по-късно Фарьорските острови не са записали повече инфекции, в сравнение с оня 23 август 2020 година. По-късно, през декември, броят на новите болести още веднъж " скочи ": 19 нови случая за 24 часа. И това сякаш бе всичко: от 26 февруари насам осемнайсетте острова в северната част на Атлантическия океан публично се водят за зона, свободна от ковид.

Как го реализират?

На Фарьорските острови, които публично принадлежат към Дания, живеят към 50 000 души, които се препитават главно от лов на риба, туризъм и овцевъдство. Островите се намират в северния Атлантически океан, почти по средата сред Шотландия и Исландия.

Тяхната раздалеченост е първият значим фактор, който изяснява за какво там пандемията може по-лесно да бъде следена. Показва го и образецът с други островни страни - Нова Зеландия да вземем за пример, където на моменти нямаше никакви нови инфекции. Освен това до Фарьорските острови се стига единствено през пристанището на столицата Торсхавн или през летището на град Вагар. А това разрешава благонадежден надзор на всички идващи.

Препоръки вместо забрани

Наскоро министър председателят Бардур а Стайг Нилсен изясни в публикация за „ Гардиън “ по какъв начин архипелагът се оправя с пандемията: „ Заложихме на по-различна тактика: доста по-рано от други държавни управления взехме решение да променим държанието на популацията - само че не със забрани, а с рекомендации към жителите “.

„ Подаряваш доверие и в отговор получаваш същото “ - по този начин Нилсен формулира тайната на триумфа на Фарьорските острови в битката против ковид. Той въпреки всичко признава, че в тази ситуация доста е оказал помощ и шансът. А под шанс има поради географското състояние на островите. От началото на пандемията там са регистрирани всичко на всичко 658 инфекции и един-единствен смъртен случай.

Почти обикновено всекидневие

Жителите на Фарьорските острови към този момент се радват на редица свободи, за които хората от континентална Европа могат единствено да мечтаят. В началото на март беше анулирано задължението да се върви с защитна маска. Ден по-късно започва и новият футболен сезон със фенове по трибуните. „ Тук още веднъж водим естествен живот. Много съм благополучен, изключително като виждам какво се случва по света “, споделя германецът Кевин Шиндлер, който е помощник-треньор на столичния футболен клуб HB Torshavn.

За изтормозените от пандемията европейци концепцията за отмора на Фарьорските острови наподобява изключително привлекателна. Но тамошните управляващи са издигнали редица бариери пред идващите.

Привилегии за имунизираните

В момента всички идващи на островите са длъжни да показват отрицателен тест за болест с ковид, който би трябвало да е изработен в границите на 72 часа преди пътуването. На място пасажерите още веднъж биват тествани, а шест дни по-късно пробата наложително се повтаря. Дотогава те би трябвало да останат под карантина. Тези правила ще важат най-малко до края на юни. Освен това полетите до Фарьорските острови са мощно разредени: дневно кацат не повече от пет самолета - главно от Дания, Ирландия и Шотландия.

За имунизираните обаче са планувани изключения: за всички, които могат да удостоверят, че са били имунизирани, от 1 април отпада наложителната 6-дневна карантина. А това значи, че за тях няма никакви трудности да прекарат почивката си на Фарьорските острови. Трябват им единствено по-топли облекла, тъй като даже в разгара на лятото температурата там се движи към 13 градуса по Целзий.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР