Вчера се навършиха точно 33 години откакто човешки апарат за

...
Вчера се навършиха точно 33 години откакто човешки апарат за
Коментари Харесай

Изминаха 33 г. от последното кацане на Венера

Вчера се навършиха тъкмо 33 години откогато човешки уред за финален път кацна на повърхността на най-близката ни съседка – планетата Венера. Става въпрос за галактическата задача “Венера 14 ”.

И въпреки че през днешния ден галактически апарати не престават да работят на повърхността на Луната и Марс, някак си Венера наподобява позабравена.

Изучаването на Венера е несъмнено най-големият триумф за междупланетната стратегия на Съюз на съветските социалистически републики. Съветската космонавтика не съумя да реализира научна активност на Марс със спускаеми апарати. Въпреки това руски сонди съумяха да извършат общо четири сполучливи кацания и извършиха научна активност.

Причината, заради която Венера през днешния ден е забравена, се крие в това, че е извънредно гореща и галактически уред не би работил дълго време на нейната повърхнина, както и в това, че заради горещината е несъответствуваща за живот на повърхността.

Последната задача, която учеше Венера, бе орбитална (а не спускаема) – “Винъс Експрес ” на Европейската галактическа организация, която скоро прекрати своята активност.

А в края на годината японската сонда “Акатсуки ” ще се опита да извърши нахлуване в орбита.

А ето по какъв начин наподобява пейзажът на Венера съгласно фотоси, изпратени от “Венера 14 ”:

Photo credit: RAS/Ted Stryk

Инфо: Ted Stryk’s Blog

 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР