Вчера съобщихме, че на борда на китайската лунна лаборатория Чанъе-4,

...
Вчера съобщихме, че на борда на китайската лунна лаборатория Чанъе-4,
Коментари Харесай

Не оцеля първото израснало на Луната растение

Вчера съобщихме, че на борда на китайската лунна лаборатория Чанъе-4, която извърши меко кацане на повърхността на Луната, е покълнало едно от семената на памука. Но растението не оцеля и на деветия ден от началото на експедицията почина.

Семената на памука се намират в херметичен резервоар, подложен в специфичен отсек на лунната лаборатория. За страдание, растението не оцеля по време на лунната нощ, когато температурата пада до -150 °С. Един от уредниците на биологичния опит Ксяй Генгшен (Xie Gengxin) сподели, че растителният живот в контейнера не е могъл да издържи на тези прекомерно тежки условия.

Въпреки това, Китай смята постигнатият резултат за „гигантска крачка за човечеството, която в бъдеще ще помогне за развъждането на растения, подобаващи за храна на астронавтите„. Освен това, „изучаването на растежа на растенията в изискванията на ниската лунна гравитация поставя основите за основаването на една бъдеща галактическа база“ – съобщи професор Лю Ханлун (Liu Hanlong), основен началник на опита.

Да си напомним, че галактическият уред Чанъе-4 бе сполучливо изведен в космоса на 8-ми декември предходната година. Основната задача на плана Чанъе-4 е проучване на малко изучената противоположна страна на Луната. Сигналите от другата страна на луната не могат да се одобряват непосредствено от Земята и Китай употребява сателита-ретранслатор Цюецяо.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР