Вчера Пекин откри 20-я конгрес на Китайската компартия в Голямата

...
Вчера Пекин откри 20-я конгрес на Китайската компартия в Голямата
Коментари Харесай

Китайската компартия провежда XX-я си конгрес

Вчера Пекин откри 20-я конгрес на Китайската компартия в Голямата зала на народа до площад " Тянанмън " в центъра на столицата. Близо 2300 делегати, представляващи наброяващите 96,7 милиона партийни членове, ще разискват в продължение на седем дни постигнатото през последните пет години. Очаква се досегашният водач на ККП и държавен глава Си Цзинпин да бъде избран отново за трети мандат. 
" Това ще затвърди статута му на най-могъщ водач след Мао Дзедун ", счита Тони Мънро - началник на китайската секция на организация " Ройтерс ". 
Конгресът се организира в комплициран миг, когато стопанската система на страната е наранена от политиката за нулев КОВИД, а поддръжката на водача за съветския президент Владимир Путин отчужди още повече Китай от Запада. Събитието ще приключи с представянето на новия Постоянен комитет на Политбюро (ПКП). Това е първокласен, седемчленен орган на партията, в който водачът се очерта като преобладаваща фигура.
" Китай ще трансформира в собствен приоритет опазването на околната среда и насърчаването на зелените способи на живот ", съобщи президентът в речта, с която откри Националния конгрес. Той посочи, че опазването на природата е част от построяването на съвременна социалистическа страна. И напомни, че през последните 10 години страната отбелязва прогрес в решаването на проблемите, свързани с околната среда и даде обещание " на процедура да отстрани " замърсяването на въздуха и водата, и да овладее замърсяването на почвите. 
" Защитата на околната среда претърпя исторически, трансформационни и всеобхватно промени - небесата над родината ни са по-сини, планините са по-зелени, а водата е по-чист ", акцентира той.
Световните медии показват други политики за миналите 10 години: последователно извеждане на Китай по пътя на авторитаризма с цели върху сигурността, държавния надзор върху стопанската система в името на " общото благоденствие ", все по-агресивна дипломация, по-могъща войска и засилващ се напън върху Тайван.
Интересът към конгреса от целия свят е огромен. Той се организира единствено един път на пет години. Процесът е непрогледен и в по-голямата си част се прави при закрити врата.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР