Вчера на пресконференция Европейската агенцията по лекарствата обяви ваксината на

...
Вчера на пресконференция Европейската агенцията по лекарствата обяви ваксината на
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: ЕМА днес ще вземе решение за промяна в кратката характеристика на Астра Зенека

Вчера на конференция Европейската организацията по медикаментите разгласи имунизацията на " Астра Зенека " за безвредна и ефикасна, като заключи, че изгодите от нея са повече от рисковете.

Днес следва да се вземе решение за смяна на продуктовата информация и прибавяне на някои спомагателни елементи или акценти върху сигурността.

Това съобщи в " Денят стартира " българският представител в Агенцията проф. Илко Гетов.

" Ще бъде добавено това, че са вероятни появяването на тромботични и тромбоцитопенични произшествия, защото въз основата на направения разбор на получената информация от страните членки и трети страни, през вчерашния ден Комитетът по лекарствената сигурност заключи, че би трябвало да се промени информацията за да бъдат по-внимателни лекарите, които слагат имунизацията, и пациентите да се следят за прочут интервал от време ", изясни проф. Гетов.

Всякакви кръвни болести би трябвало да се следят, заключи той. По думите му, тези произшествия в Европейския съюз са повече при по-млади хора до 55-годишна възраст и дами.

" Ваксинацията с " Астра Зенека " в Европейски Съюз беше повече измежду по-младите хора. Докато в Обединеното кралство е тъкмо противоположното, там са повече имунизираните възрастни и тази диспропорционалност сред появяването на тези произшествия при по-възрастни и при по-млади ни кара да бъдем доста деликатни ", разяснява проф. Гетов.

Преобладават типичните за имунизирането реакции, само че има и по-редки, които са с периодичност 1 случай на 1 млн. имунизирани. Има оповестена информация, че на 30-ия ден след прекарана зараза 2,5% от пациентите развиват тромботични, а 3,7% тромбоцитопенични реакции.

" В България няма засечени реакции, в случай че тя не се е появила на 7 до 14 ден след първата игла, шансът е съвсем нулев да има след втората игла. У нас честотата на поява на нежелани реакции по принцип за имунизациите остава в границите на предвидимото - към 2 реакции на 1000 имунизирани. От началото на тази седмица имунизираните доминират пред прекаралите болестта, т.е., ние започваме да трупаме този имунитет ", сподели още професорът.

Вижте още от диалога във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР