Вчера, на 27-ми септември, НАСА и държавната корпорация “Роскосмос подписаха

...
Вчера, на 27-ми септември, НАСА и държавната корпорация “Роскосмос подписаха
Коментари Харесай

Космическите агенции на Русия и САЩ подписаха заявление за сътрудничество в областта на изследването на далечния космос

Вчера, на 27-ми септември, НАСА и държавната корпорация “Роскосмос ” подписаха заявление за съдействие в региона на проучването и усвояването на далечния космос.

Заявлението удостоверява желанието за потреблението на “Международната галактическа станция ” като стъпка към по-нататъшни задачи в далечния космос, както и взаимоотношение в границите на интернационална лунна стратегия. Това би включвало основаването на окололунна станция Deep Space Gateway, уеднаквяване на стандартите и взаимни научни задачи до орбитата и повърхността на Луната.

Противно на това обаче, което неправилно отразиха някои български и чуждестрании медии, подписаното съглашение не е окончателният контракт за изграждане на окололунна станция. Агенциите към момента има да извървят дълъг път до тази цел.

Според галактическия публицист Джеф Фауст от уеб страницата СпейсНюз (източник) объркването идва от езика, употребен в формалното мнение на Роскосмос (източник): “Роскосмос и НАСА към този момент са стигнали до взаимно единодушие по отношение на стандарта на стиковъчния възел на бъдещата станция ”. Роскосмос прибавя и че “бъдещите детайли на станцията ще бъдат основани на основата на съветски разработки, включително и стандарти за животоподдържащи системи ”.

Но НАСА към момента не е одобрила официално Deep Space Gateway като стратегия, нито е търсила финансиране за нея. Това е доказано и от изпълняващия служба админ на НАСА Робърт Лайтфуут.

“Това, което в действителност си казахме по време на нашите полемики е, че до момента в който се придвижваме напред след МКС, желаеме да се облагодетелстваме от това с всички наши сътрудници и каквото и да вършим, да го вършим по световен метод ”, споделя Лайтфуут. “Нямаме ангажимент за запаси, нито и ангажимент към стратегия. На този стадий всичко е на концептуално равнище ”.

И по този начин Deep Space Gateway към момента е на равнище идея, без да е сложена времева рамка за вземането на решение по кое време и по какъв начин да бъде изпълнена.

Въпреки че всичко към момента е в начална фаза, подписването на това заявление е значима стъпка за интернационалното съдействие в космоса, защото то не беше повлияно от споровете в Украйна, Сирия и където и да е другаде.

Самият някогашен админ на НАСА Чарлз Болден смята, че “Международната галактическа станция ” заслужава Нобелова премия за мир.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР