Вчера, на 27-ми март, СпейсЕкс проведе статичен тест на ракетата

...
Вчера, на 27-ми март, СпейсЕкс проведе статичен тест на ракетата
Коментари Харесай

Ракета втора употреба: СпейсЕкс ще изстреля комуникационен спътник с вече използвана първа степен!

Вчера, на 27-ми март, СпейсЕкс организира неподвижен тест на ракетата “Фолкън 9 ”, която ще изпрати в космоса геостационарния информационен сателит SES-10. Стартът е плануван за не по-рано от четвъртък, 30-ти март.

Голямата вест в тази ситуация е, че за пръв път частната компания ще употребява ракетна степен за повторно! Ако предстоящето изстрелване бъде сполучливо, достижението ще е извънредно значимо за СпейсЕкс. Компанията няма да се трансформира в първата, изстреляла в космоса възвращаема ракета – в частната галактическа конкуренция дебютното самопризнание към този момент беше “грабнато ” от Блу Ориджин. През 2015 година и 2016 година Блу Ориджин сполучливо изстрелваше една и съща ракета “Ню Шепърд ” до космоса и назад, освен това няколко пъти. Разликата тук е, че ракетата “Ню Шепърд ” е суборбитална. Никога до момента не е употребена върната ракета за още един орбитален полет – това, което СпейсЕкс в този момент ще се опита да направи.

За идния полет ще бъде употребена ракетна степен от “Фолкън 9 ”, която сполучливо изстреля транспортен съд “Драгън ” на 8-ми април 2016 година до “Международната галактическа станция ”, след което степента се върна на плаваща океанска платформа.

СпейсЕкс ще се опита и този път да върне първата степен върху платформата. Ако още веднъж всичко мине наред, ракетата може да бъде изпратена в някой музей като експонат или да бъде употребена за трета задача.

Основната цел на компанията е да реализира цялостна възвращаемост в галактическите полети. Счита се, че в случай че това стане, цените за галактически полети ще спаднат дотолкоз, че колонизацията на Слънчевата система и трайното асимилиране на Луната и Марс ще е действителна опция, постижима не просто за държавните организации, само че и за частните бизнесмени.

За повече информация: SpaceX Twitter

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР