Вчера депутатите създадоха две временни комисии в Народното събрание. Едната

...
Вчера депутатите създадоха две временни комисии в Народното събрание. Едната
Коментари Харесай

Венко Сабрутев, ПП: Таван от 2.70 лв. би означавал дефицит на горивата и фалит на всички търговци

Вчера депутатите сътвориха две краткотрайни комисии в Народното събрание. Едната ще би трябвало да проверява доставките на недопечен нефт до " Лукойл Нефтохим Бургас " и за какво цената на горивото е толкоз висока. Другата би трябвало да откри всички обстоятелства и условия към построяването на " Южен поток ", " Балкански поток ", както и за какво е забавено построяването на интерконектора с Гърция. Темата в Българска национална телевизия " Денят стартира " разяснява депутатът от " Продължаваме промяната " Венко Сабрутев.



Дебатът протече към 4-5 часа и беше безспорна загуба на време. Дали тези комисии могат да свършат работа - мисля, че не. Парламентът не е проверяващ орган, ние не сме прокуратура. Говорейки за горивата, вместо Народното събрание да прави работата на Комисията за отбрана на потребителите, трябваше в точния момент да се смени състава на регулатора, тъй че той да поеме своята функционалност.

По думите му комисията не подхваща никакви дейности за контролиране пазара на горивата. Комисия за защита на конкуренцията има опция да постанова санкции в размер до 10% от годишния оборот, акцентира Сабрутев.

Имаме инструментариума, имаме законодателството, само че като че ли регулаторът работи с необятно затворени очи. Колегите от ГЕРБ парадират с някакво левче, което се губело, само че в това време Комисия за защита на конкуренцията се управлява от тях. Не подават сигнал, комисията не се самосезира.

Процедурата за избор на ново управление регулатора е отворена, само че Народното събрание е към своя край, счита Венко Сабрутев.

Парламентът в последните седмици действително не работи, тъй като новото ръководещо болшинство в лицето на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане " не влизаше в зала. Парламентарните комисии също не могат да стартират работа, тъй като няма кворум, съобщи депутатът.

Според Сабрутев предлагането на ГЕРБ за таван на горивата от 2.70 лева е " следващата сензация " и би означавало банкрут на всички търговци и недостиг на горивата:

Как си представяте един търговец на горива да купува бензин на 3.30 и да продава на 2.70 лева, до момента в който прави големи оперативни разноски? Държавата да покрива 50 стотинки на литър, това значи да тегли големи заеми.

На въпрос за какво " Булгаргаз " внезапно увеличи цената на природния газ за юли, Венко Сабрутев изясни, че на международните пазари синьото гориво е скочило 3-4 пъти поради войната в Украйна.

Пускането на газовата връзка с Гърция ще ни даде опция да употребяваме цялостното количество на азерския газ, което ще е в пъти по-ниско от тази на " Газпром ". Това е конфиденциална информация, която ни беше споделена на закрито съвещание в Народното събрание, само че твърдо декларирам, че цената на азерския газ е в пъти по-ниска.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР