Вчера Демократична България проведе обществена дискусия по една от най-важните

...
Вчера Демократична България проведе обществена дискусия по една от най-важните
Коментари Харесай

Арх. Борислав Игнатов: Отчетността на общинските компаниите трябва да е пред цялото общество

Вчера Демократична България организира социална полемика по една от най-важните тематики – Общинските сдружения и по какъв начин общината да печели от тях.

Арх. Борислав Игнатов откри с думите: „ За нас е извънредно значимо да внесем бистрота и модерно ръководство в столична община. Често хората не схващат значимостта на тематиката, тъй като кръговете към тези общински сдружения не желаят да се знае защо става дума. “

Дружествата, в които Столичната община е едноличен притежател на капитала, са общо 60. Задълженията им са над 1 милиарда лв. и най-важните от тях са в положение на механически банкрут, макар че извършват значими за обществото действия свързани с превоз, зареждане с сила, обществени действия, ръководство на парцели, медицински услуги, обществени услуги и други

„ За страдание забележителна част от общинските сдружения в този момент са в плен на котерийни ползи, брутално източване и непросветеност “, сподели арх. Игнатов.

Управлението на общинските сдружения се избира от Общинския съвет. За това и ролята на СОС е основна за това какъв мениджмънт избира, какви тактики за развиването на сдруженията приема, по какъв начин управлява резултатите им и стандарта на предоставените услуги.

„ Нужно е да разбием тези схеми с елементарни и съответни дейности. Например, бистрота - на страницата на общината да се разгласяват всичките им огромни покупко-продажби, тъй че трендовете да се хващат още в зародиш. Отчетността на фирмите би трябвало да бъде пред очите на цялото общество. Така ще реализираме изчистване от нездрави ползи “, предложи арх. Борислав Игнатов.

В полемиката участваха и експертен екип на Демократична България: Владислав Панев, съпредседател на Зелено придвижване и претендент за общински консултант, Трайчо Трайков, претендент за кмет на регион Средец, Бойко Димитров и Виктор Минчев, претенденти за общински съветници.

Първото общинско сдружение, обект на разбор от специалистите на Демократична България, беше „ Топлофикация-София “, поради сериозната обстановка там. Със задлъжнялост от 800 млн. лева сдружението има дълг по-голям от този на общината.

„ Топлофикация е завладяна “, сподели Виктор Минчев. Според закон, обнародван на 1 юли, всички топлофикационни сдружения би трябвало да продават електро сила на българска самостоятелна енергийна борса, което би трябвало да подсигурява обективна цена на търгуваната силата, само че три ден преди тази регулация да влезе в действие, „ Топлофикация “ е сключила контракт с едно от сдруженията на Христо Ковачки за медииране и представляване на Българска енергийна борса. Още по-рано пък, 20 декември 2018, в последната сесия за годината, СОС прегласува напълно нов контролен съвет на сдружението, където и тримата члена се оказва, че са някогашни чиновници на Христо Ковачки.

"Топлофикация - София " е сдружение с хронична ниска събираемост, ниски вложения и едва ръководство. С такива големи отговорности то на практика е благосъстоятелност на кредиторите си. Общината е изгубила контрола си след години на неприятно ръководство. Виждаме бизнес проекти, които не се извършват. Например при заложена загуба от 6 млн. за 2018 година е "постигнатата " близо 20 млн. В КТБ потънаха над 90 млн. лева Има контракти с компании на Ковачки за продажба на електрическа енергия, от които се инкасират загуби “, изясни Минчев.

На срещата се обясни, че централната топлофикация е основна за качеството на въздуха и топлинния комфорт. Дружеството би трябвало да се модернизира и укрепи финансово. Опитът от други градове демонстрира, че "Топлофикация - София " работи с раздут личен състав и ниска успеваемост на всички равнища по веригата. Резултатите могат да се подобрят със задръстване на течовете и на пари, и на пара. Не е инцидентно обаче, че при една клиентелистки настроена върхушка в общинския съвет това до момента не се случва. Помним Вальо Топлото, в този момент героите са някогашни чиновници на Ковачки, определени в борда на сдружението с гласовете на ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Стабилизирането на сдружението би трябвало да става и редом с повишение на енергийната успеваемост на постройките и инсталиране на нови енергоизточници. София има дадености за развиване на геотермалната сила, слънчевото стопляне на вода би трябвало да се добави към съществуващите съоръжения. "Топлофикация - София " би могла да стане компания за енергийни услуги, в този момент е просто тежък излишък от предишния век.

Владислав Панев също обърна внимание на „ Топлофикация-София “ и метода, по който тя губи десетки милиони годишно поради неизгодни контракти за продажба на електрическа енергия. „ Топлофикация е образец и за т. нар „ новаторско счетоводство “, което стана известно при банкрута на „ Енрон “. Ръководството на сдружението си е избрало оценители, които да покачат оценката на недвижимите парцели на „ Топлофикация “ с 300-400 млн. лева, за това и сдружението е с позитивен личен капитал “. Решението е влизане в компанията на професионален мениджмънт, който да ръководи по конкурентен метод и посредством конкурс с ясни условия.

Бойко Димитров показа обстановката с идната огромна група от компании – тези, които обезпечават публичния превоз. „ Колкото повече проучвам обстановката се увещавам, че нашата първа задача ще е по какъв начин общината да спре да губи от сдруженията си. Всяко едно от тях е съвършен образец за неефективно ръководство, което разходва наши средства “, сподели той.

Той изясни къде отиват парите от платеното паркиране. „ Центъра за градска подвижност е основан през 2008 година и до 2014 съумява да натрупа дълг от 144 млн. защото през този интервал общината редовно не дофинансира транспортната задача на града, като към този миг дължи на сдружението 160 млн.. За да може сдружението да се разплати с транспортните оператори, СОС в края на 2013 година взима решение да се изтегли заем, който обаче е подписан при рента от 5 %, доста над равнищата, при които Следствен отдел към окръжна прокуратура би могла да тегли заем и да капитализира своето сдружение. Чрез прословутото нарастване на билетите до 1,60 лева стопира този недостиг, само че с облагите, които се генерира от зелена и синя зона, се покрива този заем. Към сегашния миг са изплатени 10 млн., т.е., ЦГМ има да изплаща още 70 милиона. Може да си визиите, какъв брой имаме да чакаме, с цел да стартират да се строят паркинги в София “, изясни Бойко Димитров.

За новите рейсове столична община е изтеглила заем от 80 млн, който ще изплащаме до 2040 година. Но откакто е открила, че с още кредите ще се усили така и така огромната задлъжнялост на общината, която към този момент доближава 700 млн., последните 3 партиди рейсове са закупени на финансов лизинг. Това значи висок лихвен % и над 2 млн. лихви годишно по лизинговите контракти.

Като образец за най-непрозрачно ръководено сдружение беше посочен столичния „ Метрполитен “, който разгласява годишен доклад, без наложителните спомагателни бележки. Там също цялата инвестиция е с помощта на европейски средства и заеми, които е изтеглила столична община.

„ Въпреки великодушното европейско финансиране на превозите компании, нито една от тях не може да реализира облаги да заделя средства за вложения, когато това, за което в този момент получава средства се амортизира и би трябвало да бъде подменяно “, сподели Бойко Димитров.

Непрозрачно се назначават и управителните органи в тези сдружения, макар признатата разпоредба, която оказва, че те би трябвало да се избират посредством обществен асортимент и оптимален мандат 3 година

Трайчо Трайков, претендент за кмет на регион Средец, обърна внимание на порочната процедура в СОС решенията да се взимат от управленията на групите и управленията на комисиите, посредством един изкуствено моделиран конфликт сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Той е безапелационен, че би трябвало да се откри и редовно решение на метода, по който се вършат оценки на парцелите, които общината купува или продава – най-големия брой покупко-продажби, с които се разпорежда общината.

Владислав Панев приказва и по тематиката „ Софийски парцели “ и изфабрикуваната от тях скица за основаване на „ дъщерни на дъщерните сдружения “, които могат без доклад да вършат неизгодни за общината покупко-продажби с парцели. Така сега „ Софийски парцели “ ЕАД е черна каса за настаняване и доставяне с жилища на ръководещата върхушка. Демократична България ще подсигурява транспарантно ръководство на сдружението. Пълна проверка на дълготрайните контракти. Търсене на отговорност за дейности в ущърб на компанията. Изходът е листване на фондовата борса на до 20 % от капиталите, което ще подсигурява по-голяма бистрота и по-голяма отговорност на ръководството.

Подобрената успеваемост на сдруженията ще значи по-достъпен публичен превоз, отопление, по-добра градска среда, акцентираха специалистите на Демократична България.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР