Възраждане издигна кандидатурата на д-р Любомир Христов за шеф на

...
Възраждане издигна кандидатурата на д-р Любомир Христов за шеф на
Коментари Харесай

Възраждане издигна д-р Любомир Христов за шеф на БНБ

" Възраждане " издигна кандидатурата на доктор Любомир Христов за началник на Българската национална банка, разгласи водачът на партията Костадин Костадинов.

Д-р Христов е специалист с над 30-годишен опит в областта на банковото дело. Има докторска степен по макроикономика. Бил е член на УС на Българска народна банка и началник на Централния депозитар. В момента е член на консултативната група по скъпи бумаги на Европейски Съюз.

" За нас като трета политическа мощ на България, а може би първа сега съгласно социолозите, е голяма чест, че доктор Любомир Христов одобри да бъде нашата кандидатура ", разясни Костадинов.

" Съгласен съм, че това е една от най-важните регулаторни институции в страната, и знаем какво се случва, когато не си прави работата. Ако получа поддръжката на народните представители, считат да работя прецизно в рамките и отговорностите на Закона за Българска народна банка, тъй че в течение на моя мандат тя да остане българска и национална. Имам усещания от екипа на банката, подкрепям контакт с тях ", разяснява доктор Христов.

" Позицията по предлагането на „ Възраждане “ да се забави въвеждането на еврото – съгласно мен референдум за запазването на българския лев е извънредно логичен и значим. Действително, въпросът за въвеждането на еврото не е въпрос за промяна на едни хартийки с други. Това е комплициран, многоаспектен въпрос. Решенията, които досега приема Народно събрание, са без оглед на следствията и рисковете. Аз съм за въвеждане на еврото у нас тогава, когато страната е подготвена. Преждевременното му въвеждане ще коства доста на дребните и междинни бизнесмени, на хората на наемния труд и пенсионерите ", добави той.

За възможностите да стане гуверньор на Българска народна банка, доктор Христов съобщи: " Не е въпрос към мен това. Аз се явявам, с цел да показва визии и благоприятни условия за българската финансова система. "

Костадинов разясни: " Ако би трябвало да се избере експерт, възможностите съгласно мен са на доктор Христов. Ако се търси политическо посланичество, това към този момент е друго. Ние предлагаме експертен претендент. "

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР