Възпоменателна церемония по повод 75-годишнината от спасението на българските евреи

...
Възпоменателна церемония по повод 75-годишнината от спасението на българските евреи
Коментари Харесай

Възпоменателна церемония за 75-годишнината от спасението на българските евреи

Възпоменателна гала във връзка 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората международна война се организира довечера в Централната софийска синагога.
 
През 1943 година България записва името си със златни букви в международната история като не изпраща близо 50 000 свои жители от еврейски генезис в нацистките концентрационни лагери, където ги чака сигурна гибел.
 
На церемонията бе почетена и паметта на близо 11-те хиляди български евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот, починали в лагерите на гибелта.
 
Посланици, политици и представители на международните еврейски организации участваха на възпоменателната гала довечера.
 
„ Дългът ни повелява постоянно да помним тези събития с признателност за спасението и с горест за почтените жертви “, сподели ръководителят на организацията на евреите у нас „ Шалом “ Александър Оскар.
 
Историята на българските евреи е дълга, тя обгръща епохи на взаимно общуване - от древността до през днешния ден, сподели още той.
 
По време на възпоменателната гала беше показана и книга, разказваща историята на българските евреи.
 
България е една от първите страни в Европа, която приема формулировка за антисемитизъм и назначава народен координатор за битка с антисемитизма, сподели още Александър Оскар.
 
По този мотив на премиера Бойко Борисов беше връчен специфичен знак. Награда от еврейските организации получи и кметът на София Йорданка Фандъкова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР