Възмутени протестиращи се върнаха във вторник по улиците на ,

...
Възмутени протестиращи се върнаха във вторник по улиците на ,
Коментари Харесай

Гладни сме - Ливанският протест срещу икономическата криза

Възмутени протестиращи се върнаха във вторник по улиците на, блокирайки пътища с горящи гуми и контейнери за отпадък. През това време валутата продължи да се срутва като доближи най-ниските си равнища и финансовата рецесия в страната се ускори, написа „ Сабах ”.
Протестите се възобновиха след няколко дни на релативно успокоение, до момента в който ливанският паунд продължи да се пада, като се срина до ново дъно от 15 000 за 1 щатски $ на черния пазар.
" Къде са хората? Слезте долу, гладни сме, писна ни! " – скандира един от протестиращите Ахмад Шуман, отчаян от дребния брой хора, участващи в демонстрациите.
В различен квартал в Бейрут дребни групи млади мъже, някои от които със скутери, засипват витрините на магазините с камъни и приканват притежателите да затворят в опит за разширение на публичното отвращение.
Шофьорите се подредиха под паника на опашка пред бензиностанциите, страхувайки се от повишение на цените. Полицията обиколи някои бензиностанции в южната част на, с цел да се увери, че никой не натрупа ресурси от гориво в очакване на повишение на цените.
 Ливанците на протест против пандемията и глада Ливанците на протест против пандемията и глада
Полицията и членове на ливанската войска се пробват да спрат протестите, избухнали в няколко града на страната, оповестява ТАСС. Според оче...
Валутата е изгубила 90% от цената си от октомври 2019 година, когато избухнаха антиправителствените митинги, в това число над 25% единствено през последните няколко седмици. Инфлацията и цените на главните артикули скочиха внезапно в страната, която внася над 80% от главните си артикули.
Междувременно политиците отхвърлиха да работят дружно за сформиране на ново държавно управление, което да приложи промените, нужни за извеждането на нацията от рецесията.
Крахът на валутата тласна повече от половината население в беднотия. Валутните запаси се изчерпват и пораждат опасения, че централната банка на Ливан няма да може да финансира през идващите седмици дотации за някои съществени първични материали, в това число гориво.
Депутатите утвърдиха 200 милиона $ помощ от свиващите се запаси на централната банка за електрическата компания на Ливан. Прехвърлянето би трябвало да покрие покупките на гориво за идващите няколко седмици, с цел да се предотврати потъването на страната в мрачевина.
Кризата съставлява най-сериозната опасност за стабилността на Ливан след гражданската война 1975-90. Миналата седмица френският външен министър предизвести, че Ливан изчерпва времето си преди да изпадне в цялостен колапс, обвинявайки изрично за това водачите на страната, чийто отвод да се съберат за сформиране на държавно управление изостри рецесията.
 Пълен локдаун в Ливан за 11 дни, затварят и супермаркетите Пълен локдаун в Ливан за 11 дни, затварят и супермаркетите
Денонощен комендантски час влезе в действие в Ливан от среднощ и ще работи до 25 януари, предадоха " Ройтерс " и ТАСС. Затваряйки страната з...
Заместник-говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Джалина Портър съобщи, че Съединени американски щати са загрижени от събитията в Ливан и очевидното безучастие на управлението на страната, изправена пред голям брой продължаващи рецесии.
" Политическите водачи на Ливан би трябвало да оставят настрани своите партийни пристрастия и да образуват държавно управление, което бързо да приложи сериозни и от дълго време нужни промени, да възвърне доверието на вложителите и да избави стопанската система на страната ", сподели тя.
през август след, при която починаха 211 души, повече от 6000 бяха ранени и бяха нанесени вреди на цели квартали в столицата.
До момента различията сред президента Мишел Аун, който е съдружник на „ Хизбула “, и номинирания за министър-председател Саад Харири, който се опълчва на тази формация, забавиха образуването на кабинет. Харири беше определен за поста през октомври.
Още:  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР