Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството и взаимноизгодното партньорство, бяха обсъдени

...
Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството и взаимноизгодното партньорство, бяха обсъдени
Коментари Харесай

Стоянов: Имаме интерес за увеличаване на доставките от Азербайджан и след завършването на Южния поток

Възможностите за задълбочаване на съдействието и взаимноизгодното партньорство, бяха разисквани на среща сред министъра на стопанската система и промишлеността на Република България Никола Стоянов и Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Република Азербайджан. Разговорът бе по самодейност на българската страна, оповестиха от министерството.

Оттам припомниха, че на 30 август 2022 година бе извършен телефонен диалог сред министъра на енергетиката Росен Христов и министър Шахбазов, по време на който двамата разговаряха за степента на комплектност на интерконектора с Гърция и опциите на Азербайджан да доставя газ по новата връзка. Днешната среща бе продължение на разговора сред двете страни в търсене на всички благоприятни условия за партньорство.

България има интерес за увеличение на доставките от Азербейджан и след завършването на Южния газов кулоар, бе декларирано от министър Стоянов. „ Наясно сме, че спомагателните доставки през него ще са вероятни най-рано през 2025 година, само че страната ни би трябвало да постави занапред основите за същинската си диверсификация “, акцентира българският министър.

Азербейджанският му сътрудник се ангажира, че страната ни е измежду предпочитаните сътрудници и ще бъде направено вероятното за гарантиране на спомагателни количества в дълготраен проект. Двамата разясниха сегашната обстановка и упованията за световното търсене и предложение на газ в района.

Министър Стоянов насочи покана още идващият месец министър Парвиз Шахбазов да посети България, с цел да продължат диалозите за нови области на взаимно партньорство.

Никола Стоянов е на посещаване в Азербайджан за присъединяване в четвъртото Международно ревю „ ADEX-2022 “. Форумът събира на едно място производители от разнообразни браншове, свързани с отбранителната промишленост и е най-голямото сходно събитие в района.

Участие в него взимат към 180 изложители, както и публични държавни делегации от над 20 страни. Министър Стоянов е отпред на делегация, която включва български компании от бранша, които вземат участие в ревюто.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР