Възможно ли е Северна Корея да отвори икономиката си за

...
Възможно ли е Северна Корея да отвори икономиката си за
Коментари Харесай

CNN след срещата Тръмп-Ким Чен-ун: Може ли Северна Корея да бъде инвестиционна дестинация?

Възможно ли е Северна Корея да отвори стопанската система си за задграничните вложители? До напълно скоро този въпрос изглеждаше неплатежоспособен, само че за положително или неприятно, от през днешния ден обстановката може да се промени.
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп организира публична среща с водача на азиатската тоталитарна страна Ким Чен-ун. Историческото събитие се разигра на неутрална територия в Сингапур.
Съединени американски щати влязоха в тази среща, целейки преустановяване на нуклеарната стратегия на Северна Корея. През предишния месец американският държавен секретар Майк Помпео загатна, че в случай че това се случи, има опция щатски компании да влагат в тоталитарната страна.
Срещата сред Тръмп и Ким Чен-ун към този момент е действителност, като към този момент има сигнали, че Северна Корея ще удовлетвори настояванията на Съединени американски щати.

Дори и това да се случи обаче, специалистите не са изключително уверени, че страната бързо ще се трансформира в капиталова дестинация.
Засега наподобява по този начин, че изгода от всичко това ще има по-скоро Китай, написа CNN.
Потенциална доходност
Знаете ли, че България е една от дребното страни в света, която поддържа дипломатически взаимоотношения със Северна Корея?
Въпреки това, страната ни мъчно може да се похвали с някакви забележителни търговски достижения в тази част на света. Какво остава за останалите страни, които безусловно се намират в осведомителна война с водената от Ким Чен-ун страна.
Така или другояче обаче, на хартия Северна Корея разполага с някои преимущества, които биха провокирали интереса на задграничните компании.
Местоположението на страната се намира в средата на главен търговски кулоар, включващ Китай, Южна Корея и Япония. С други думи, стопанската система на Северна Корея има доста да наваксва, само че зад това се крие огромен капацитет.
„ Има огромен капацитет за доходност и доста вълнуващи вложения за реализиране в Северна Корея”, споделя Питър Уорд, откривател в Seoul National University, посветил времето си на проучване на Северна Корея.
Населението на страната е оскъдно, само че за сметка на това добре образовано. Разходите за труд са много по-ниски, в сравнение с в прилежащите страни, показват специалисти. Според някои анализатори, това може да трансформира Пхенян в местен хъб за електроника и произвеждане на текстилни произведения.

Тези капиталови преимущества обаче биват засенчени от огромни трудности, като твърдата ръка на Ким Чен-ун, да вземем за пример.
„ Малко евентуално е огромни вложения да бъдат позволени от режима в Северна Корея”, споделя Го Мийонг-хиун, откривател в Asan Institute for Policy Studies - организация, основана в Сеул.
„ Режимът е надълбоко недоверчив към интернационалните пазари”, прибавя той.
Китай ще поведат хорото
Китай, като главен търговски сътрудник и основен покровител на режима в Северна Корея, има естествено преимущество, когато става дума за вложения в изолираната страна.
По думите на Питър Уорд, Северна Корея наподобява като естествен претендент за китайската самодейност „ Един пояс, един път” – величествен капиталов проект за развиването на пътища, пристанища и железопътни връзки от Азия до Африка. Още повече, че инфраструктурата в Северна Корея се намира в разочароващо положение, показват специалисти.
Китайските пари обаче могат да провокират затруднения. Така да вземем за пример, Китай пое цялостен надзор над издигнатото от нея летище в Шри Ланка, откакто страната просрочи отговорностите си по плана.

Това събитие сигурно е попаднало в полезрението на Пхениян, които надали желаят да рискуват загуба на суверенитет в интерес на северния си комшия.
„ Северна Корея надали ще е склонна вероятно да разреши на Китай да поеме контрола над бъдещи „ проблематични активи”, разяснява Питър Уорд.
Лош опит в предишното
Чуждестранните вложители в Северна Корея имат неприятен опит от предишното. През осемдесетте години на предишния век Пхенян изпадна в несъстоятелност по заеми, теглени от европейски и австралийски банки. Освен това редица компании, които в предишното се опитваха да оперират в страната, в последна сметка се оказаха заклещени в съществени проблеми.
Преди десетина години египетският конгломерат Orascom бе поканен да взе участие в взаимно дружество с държавното управление на Северна Корея за построяването на първата в страната клетъчна мрежа.

Впоследствие компанията срещна редица проблеми, измежду които възбрана да изнася облагата си отвън рамките на азиатската страна, както и появяването на дружество-конкурент, което се ръководи от Пхенян. В своя финансов доклад от 2015 година Orascom простичко показва, че „ контролът над активите на взаимното дружество бе загубен”.
Южнокорейските компании също не могат да се похвалят с огромни достижения в Северна Корея.

През 1998 година Huundai Group стартира да оперира планински курорт в страната. Комплексът притегли 2 млн. туристи от Южна Корея в границите на 10 години, преди севернокорейски боец да убие екскурзиант, което сложи точка на плана.

От тогава насам комплексът е иззет от Пхенян. „ Загубиха всичко”, споделя Го Мийонг-хиун от Asan Institute for Policy Studies. „ Компанията към този момент няма достъп до Северна Корея”, прибавя той.
Въпреки неприятния опит обаче, Hyundai Group понастоящем още веднъж се приготвя за вероятно завръщане на злощастния пазар. Компанията не е сама в тези си проекти.

Samsung Securities - капиталовото звено на южнокорейския конгломерат Samsung, също показват, че са основали цялостен екип, който да изследва капиталовите благоприятни условия по отношение на Северна Корея.
Награда?
Северна и Южна Корея оперираха взаимно Kaesong – специфична икономическа зона, където севернокорейски служащи създават артикули за южнокорейски компании.
Kaesong обаче бе затворена през 2016 година заради покачващото се политическо напрежение.
Експертите вадят на масата няколко аргументи за какво има възможност Пхенян да промени позицията си стремително, тъй че да попари желанията на задграничните вложители.

Според някои, управляващите в Северна Корея се тормозят от разпространението на капитализма и неговия капацитет да отслаби хватката на режима, което внезапно може да сложи задграничните компании в обстановка на война с локалното държавно управление.
Други считат, че затворената стопанска система на Пхенян демонстрира, че управляващите там не са способни да ползват допустими практики по отношение на своите бизнес сътрудници.
„ Те преглеждат себе си като че са някаква премия на интернационалните пазари”, споделя Питър Уорд. „ Те наподобява не схващат, че разправянето с вложители ще им донесе доста неприятна репутация”, прибавя специалистът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР