„Възможно е училищата да разработят такава иновация, в която до

...
„Възможно е училищата да разработят такава иновация, в която до
Коментари Харесай

От тази есен – един клас в една класна стая и до 20% електронно обучение

„ Възможно е учебните заведения да разработят такава иновация, в която до 20% от наложителните и избираемите предмети да се учат в електронна среда от разстояние ". Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Заместник-министър Михайлова вземат участие в съвещанието на отрасловата парламентарна комисия, с цел да запознае народните представители с информацията за идната наесен нова образователна година. Тя акцентира, че поради COVID-епидемията учебните заведения сами ще дефинират какъв брой от дисциплините да се учат отдалечено. „ Могат да бъдат и 5% ", даде за образец Михайлова.

Според нея мотив за мярката са станали положителните практики, които българските учебни заведения са показали по време на епидемията и изключителното състояние.

„ По отношение на самото образование имаме една сполучливо приключена образователна година, което е най-големият плюс на образованието от разстояние. Оттам насетне огромна част от по-големите възпитаници бяха извънредно стимулирани да развиват качества като независимо учене, умения за организация и други ", изясни заместник-министър, която напомни, че мярката е предложение само за учебните заведения, които са в прогимназиален и гимназиален стадий.

Таня Михайлова разяснява и предлагането за въвеждане на друга дълготрайност на междучасията. „ Където е допустимо, там ще се вкарат. В момента тече среща в министерството с представители на Министерството на здравеопазването, на наставнически организации, на шефове, с цел да може да има по-ясно написан протокол. Там, където е допустимо - да, по този начин ще се направи. Където не е, ще се търсят други способи ", изясни тя и добави, че най-важно е да няма разбъркване на учениците от началния стадий с тези от по-горните класове.

„ Нека да си кажем - да чакаме физическа отдалеченост да съблюдават учениците в начален стадий и в детски градини, това не е допустимо! Важното е самите те да знаят да се пазят и да се дезинфекцира. Учениците и децата са групата, която минимум е застрашена, само че ние мислим за родителите, бабите им, дядовците им, както и за колегите-учители ", добави още заместник-министърът.

Като част от противоепидемичните ограничения се разисква и опцията за сепаратизацията на учениците - един клас в една класна стая, в случай че това е допустимо, както и наложителна и честа стерилизация.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР