Възможно е генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да се

...
Възможно е генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да се
Коментари Харесай

Възможно е в Турция скоро да има преговори между ООН, Русия и Украйна за зърнените доставки

Възможно е генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш да се срещне скоро в Турция с представители на Русия и Украйна, с цел да се опита да контракти безвреден експорт на зърно от Украйна през черноморските ѝ пристанища. Това обявиха за ДПА дипломати от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Според източниците на ДПА на предварителните диалози е маркиран значителен прогрес и допустимо скоро да има директни договаряния на Гутериш с Москва и Киев. Това обаче не се чака да стане по-рано от идната седмица.

Дипломатите предизвестяват, че не трябва да има прекомерни упования за съглашение във връзка със зърнените доставки, тъй като сред Украйна и Русия има ниско равнище на доверие и би трябвало да бъдат преодолени доста трудности. Един от източниците дори показва подозрение, че Русия откровено се ангажира с преговорния развой.

Международната общественост към този момент седмици наред приканва Русия да разреши износа на украинско зърно. Киев споделя, че съветският боен флот е блокирал украинските пристанища на Черно море.

Руското навлизане в Украйна докара до разстройства на доставките на зърно за международните пазари и до увеличение на цените на питателните артикули по целия свят, отбелязва ДПА.

По-рано Анадолската организация заяви, че Турция се надява да е хазаин през идващите седмици на среща на високо ниво сред представители на Организация на обединените нации, Русия и Украйна по въпроса за зърнените доставки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР