Възложеното от Съвета за криминологични изследвания при МП проучване за

...
Възложеното от Съвета за криминологични изследвания при МП проучване за
Коментари Харесай

Министър Павлова: Готово е криминологично изследване, което ще даде много отговори за престъпленията на пътя

Възложеното от Съвета за криминологични проучвания при Министерство на правосъдието изследване за трендовете и методите за превъзмогване на произшествията по автотранспорта е готово, след приемането на отчета ще имаме цялостната картина за какво през последните 10 година се усилват този жанр закононарушения и какви са механизмите за възможното справяне с тях. Това съобщи министър Мария Павлова на кръгла маса " Предложения за законодателни промени при следствие на пътнотранспортни катастрофи ", проведена от Софийската градска прокуратура.
 
Пред форума, на който участваха магистрати, депутати, специалисти, както и близки на починали на пътя, министърът на правораздаването подсети, че през 2022 година Министерство на правосъдието възобнови работата на Съвета за криминологични проучвания точно с цел да се прекъсне веригата от неспирни законодателни промени, които не водят до нищо. Сред първите три предоставени от Съвета проучвания е  " Тенденции и предварителна защита на закононарушенията по автомобилния превоз (чл. 343-343г от НК). Докладът по това проучване е подготвен и ще бъде прегледан от Съвета на 4 юни, откакто този месец активността му бе обновена. А получените емпирични резултати ще са основа за следващи законодателни начинания.
 
Мария Павлова не скри – универсална рецепта няма. " Вчера прочетох в медиите, че единствено за 24 часа са открити следващи 34-ма водачи след приложимост на алкохол или опиати. Истината е, че каквито и законодателни промени да се разпишат, до момента в който не се промени съзнанието на хората, ние няма да се оправим с този проблем. Затова персонално за мен работата в тази посока би трябвало да стартира още от детската градина ", сподели министърът на правораздаването. Тя благодари на околните на починалите на пътя за тяхната храброст, за това че не се предават и не престават да слагат казуса пред институциите.
 
Павлова подсети и че Министерство на правосъдието е предложило промени в наредбата за вписването, квалификацията и възнагражденията на движимостите лица, те са минали публично разискване и сега се работи по постъпилите мнения.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР