Възход на криптовалутите и цифровите валути на централните банки (CBDC),

...
Възход на криптовалутите и цифровите валути на централните банки (CBDC),
Коментари Харесай

Новите стари тенденции във финтех през 2024 г.

Възход на криптовалутите и цифровите валути на централните банки (CBDC), потребление на повече AI, разпространение на мобилните заплащания, по този начин също и фокус върху киберсигурността и ангажимент за световно финансово включване. съгласно Найджъл Грийн, изпълнителният шеф на deVere Group, която е една от огромните самостоятелни организации за финансови съвещания, ръководство на активи и fintech.

Според екипа на учредената през 1996 година във Англия Paysafe, а по-скоро " продължаваща еволюция на трендовете, които не са достигнали цялостния си капацитет, и на които станахме очевидци през 2023 година " Вградените заплащания, децентрализираните финанси, отвореното банкиране и все по-застъпеното потребление на изкуствен интелект ще са новите " остарели " трендове за идващите 12 месеца. Крипто, CBDC, AI и още " Една от най-забележителните прогнози за 2024 година евентуално ще бъде продължаващото повишаване на криптовалутите ", споделя Грийн от deVere Group. Той напомня, че през " последните 12 месеца биткойнът, най-големият цифров актив в света, усили цената си със 155%. " Очаква " тази наклонност да продължи, защото институционалните вложители се натрупват. "

Дигиталните валути на централните банки (CBDC) ще се развиват през 2024 година, защото към този момент няколко международни трезора изследват и създават свои цифрови валути. Тези тъй наречените електронни пари могат да понижат зависимостта от парите в брой и да подобрят успеваемостта при трансграничните разплащания.

Макар да е употребен във финтех бранша от преди взрива му през 2023 година изкуственият разсъдък (AI) ще бъде все по-необходим през новата година съгласно Найджъл Грийн. Обяснява, че той може да се употребява за робо-съветници, както и на основани на него чатботове за потребителско обслужване. Всичко това " трансформира метода, по който се дават финансовите услуги. "
Реклама
Според изпълнителния шеф на deVere Group заплащанията със смарт телефон ще стават все по-популярни и счита, че финтех фирмите ще влагат от ден на ден в тях.

Киберсигурността при софтуерните компании е от огромна значимост и през 2024 година ще се обръща огромно внимание на проблемите, застрашаващи я. Акцентът ще бъде върху биометричните способи за засвидетелствуване като пръстов отпечатък и лицево различаване.

" Финтех играе централна роля в разширението на финансовите услуги за популацията без банкови услуги и с незадоволително банкови услуги по целия свят ", споделя Найджъл Грийн. Според него през 2024 година самодейностите с фокус финансовото приобщаване на потребителите ще наберат скорост като фирмите ще " употребяват новаторски решения като мобилно банкиране, микрофинансиране и блокчейн, с цел да преодолеят цифровата бездна. " Еволюцията на положителното остаряло Тенденциите през 2024 година ще гравитират към еволюцията на трендовете от миналата година, които не са достигнали цялостния си капацитет, считат от Paysafe, която има офис в София. Според екипа им вградените заплащания или embedded payments ще продължат да са измежду главните цели на финтех бранша през новата година. Финтех фирмите " освен ще продължат да основават нови решения за цифровите портфейли, само че и ще упорстват за по-високо равнище на консолидиране на платежни услуги в обичайните платформи за нефинансови услуги ".

През 2024 година ще продължат да се развиват децентрализираните финанси и по-специално. Секторът се нуждае от по-добра регулация, с който проблем финтех фирмите ще би трябвало да се оправят през новата година. По-голям фокус през актуалната година съгласно Paysafe ще има и отвореното банкиране.
Реклама
AI ще играе решаваща роля във финтех бранша през 2024 година и съгласно екипа на английската компания. Според тях изкуственият разсъдък и в частност ChatGPT ще бъде употребен от финтех фирмите, " с цел да подтикват продуктивността, без значение дали това е основаване на код или наличие ".

Киберсигурността участва в предстоящите трендове и тук като от Paysafe са още по-смели, защото считат, че фирмите ще работят в колаборация и ще понижат рисковете от хакерска атака като " се разработят по-добри механики за предотвратяване от пране на пари и финансови измами ". Според тях " в случай че дадена финансова организация, да вземем за пример, придобие информация за кибергрупа, това може да бъде споделено с други компании, с цел да се подхващат нужните ограничения за сигурност ".

Друга " оригиналност " през 2024 година ще е все по-голямото потребление на другите възможности на физическите банкови карти като цифровите портфейли.
Свързани публикации Десетте най-четени текста в рубриката " Моят капитал " през 2023 година 23 декември 2023, 13:39 Бумът на цифровите портфейли в България 28 юли 2023, 09:35 ПОС-евтин терминал за кварталния магазин 19 юни 2023, 08:29 Revoluция за половин милион българи 21 октомври 2022, 06:59 Дигитално изкуство 21 юни 2021, 11:25
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР