Възхищавам се на Делян Пеевски – превръща се в лидер

...
Възхищавам се на Делян Пеевски – превръща се в лидер
Коментари Харесай

Мехмед Дикме: Крайно време е Пеевски да стане премиер и да си дойдат нещата на мястото

Възхищавам се на Делян Пеевски – трансформира се в водач на страната. Той е и главен мотор за измененията в Конституцията на Република България. (...) Може би е извънредно време да стане министър председател и да си дойдат нещата на мястото. "

Това разяснява в утринния блок на bTV някогашният аграрни министър от Движение за права и свободи Мехмед Дикме, който разяснява рецесията със зърнопроизводителите и постигнатия меморандум с кабинета.

Според него и около зърнената рецесия Пеевски изпъква като водач в страната. Дикме попита на няколко пъти къде е Карадайъ - негови изявления по основните тематика отсъстват, включително за оповестяването на кандидат-кметовете. Изглежда като фигурант, а различен взема решенията, разяснява Дикме.

По думите му решението на рецесията в земеделието е краткотрайно и не е приемливо, защото даването на пари е краткотрайно решение. Той съпостави меморандума с това да нахраниш бедния - той отново ще огладнее. Вместо това би трябвало да му се помогне да изкарва самичък прехраната си.

Вместо тракторите да са в София, в този момент те трябваше да орат и да сеят, сподели някогашният аграрни министър. Според него закъснява сеитбата на рапица и пшеница, а за нея земеделците не са имали пари.

„ Видяхме по какъв начин в България сами можем да си създадем проблем с едно безразсъдно решение на Народното събрание. Защо приехме това решение, откакто нито една от другите пет наранени страни не е приела такова нещо? Нито Полша, нито Словакия, нито Унгария, нито Румъния са дали своят вот за това. Даже Хърватия се причисли към възбраната на импорт на украинско жито. Защо ни трябваше на нас да гласуваме за отпадането на възбраната? “, попита той.

Дикме уточни, че украинските аграрни култури подбиват с цените си нашите, защото не са създадени по европейските условия, а това значи, че в производството им е вложено по-малко - над 30 лв. на декар била разликата в препаратите за растителна отбрана сред утвърдените в Европейски Съюз и употребените в Украйна.

Мехмед Дикме дефинира логиката на това решение на Народното събрание като „ некомпетентна “. Според него е допустимо да има и някакъв политически подтекст. Икономическа логичност той не вижда, тъй като, в случай че въпросът се преглежда от тази позиция, това значи, че „ Народното събрание желае да ликвидира българското произвеждане “.

„ Аз нямам нищо срещу от Украйна да влизат артикули, само че те би трябвало да са създадени по критериите, по които се създават те и в България. Все отново би трябвало да има конкурентност. А те са създадени в неконкурентна среда с неразрешени за употребявани препарати за растителна отбрана и горива без акцизи и налози “, сподели той.

" На земеделецът би трябвало да му осигуриш съответните условия, с цел да може той да създава, да продава и да има приходи. А не просто да му даваш дотация. В момента те са притиснати в ъгъла, тъй като нямат пари за сеитбата “, заключи той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР