ELT ще изследва мястото на човечеството във Вселената. Наскоро бе обявено,

...
ELT ще изследва мястото на човечеството във Вселената.
Наскоро бе обявено,
Коментари Харесай

Обединеното кралство изгражда най-големия оптичен телескоп

ELT ще изследва мястото на човечеството във Вселената.

Наскоро бе оповестено, че Обединеното кралство стартира създаването на първия инструмент, с който ще бъде оборудван най-новият рисково огромен телескоп (ELT, Extremely Large Telescope).

Този телескоп с размерите на Колизеума ще бъде ситуиран на 3 000 метра над морското ниво в пустинята Атакама в Чили. Изграждането се управлява от Европейската южна обсерватория (ESO), която ръководи и Много огромния телескоп (VLT, Very Large Telescope) в района. Високото местонахождение обезпечава идеални условия за астрономически наблюдения заради сухия климат.

Първият утвърден инструмент

Първият утвърден инструмент за ELT е Средноинфрачервеният апарат за обрисуване и спектрограф на ELT (METIS, Mid-infrared ELT Imager and Spectrograph), който неотдавна мина дефинитивно утвърждение и е подготвен за произвеждане. Консорциумът на METIS се състои от 10 астрономически проучвателен института, в това число Нидерландското изследователско учебно заведение по астрономия (NOVA) и Лайденския университет.

Според Джилиан Райт, шеф на STFC UK ATC, инструментът METIS ще бъде незаместим за прецизните наблюдения на светлината в междинната инфрачервена област, което ще промени разбирането за мястото на човечеството във Вселената. Астрономите ще употребяват междинния инфрачервен набор на инструмента, с цел да следят дисковете, образуващи планетите, цялостни с газ и прахуляк, които постоянно гълтам забележимата светлина. Затова изображенията в междинната инфрачервена област са от значително значение за проучването на тези райони. Получените данни могат да окажат доста въздействие върху разбирането на образуването и еволюцията на галактиките.

Научните цели

Научните цели на METIS включват търсене на близки екзопланети, проучване на произхода на Слънчевата система и проучване на ядрата на галактиките, където се намират свръхмасивни черни дупки. Важно е да се означи, че инструментът ще може да търси евентуално обитаеми светове, защото някои студени планети излъчват светлина в междинния инфрачервен диапазон.

ELT ще дава по-ясни изображения от телескопа Хъбъл

След като бъде приключен, този наземен телескоп ще бъде уникален. ELT е един от най-амбициозните научни и инженерни планове в историята, който има за цел да изследва най-отдалечените елементи на Вселената благодарение на забележимата и инфрачервената светлина. Неговото 39-метрово главно огледало ще може да събира светлина 100 милиона пъти по-голяма от тази на човешкото око. ELT ще употребява пет огледала, с цел да изследва в детайли Вселената. Три от тях ще бъдат извити, което ще му разреши да изследва и снима ясни изображения на небето под необятен ъгъл.

Високотехнологичните огледала ще разрешат на ELT да основава изображения, които са 16 пъти по-ясни от тези на телескопа „ Хъбъл “. Със своите усъвършенствани принадлежности ELT ще търси отговори на фундаментални въпроси за Вселената, като да вземем за пример съществуването на сходни на Земята планети към други звезди, признаци на живот отвън Слънчевата система и образуването и еволюцията на първите галактики. Освен това ELT ще може да оцени скоростта на разширение на Вселената, което ще помогне за по-доброто схващане на космологията.

Планира се този телескоп, който тежи 3 000 тона, да стартира да действа през 2028 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР