Глухотата е невъзможността да се чуват звуци. Котките могат да

...
Глухотата е невъзможността да се чуват звуци. Котките могат да
Коментари Харесай

Глухота при котка - причини и подходи за лечение

Глухотата е невъзможността да се чуват звуци. Котките могат да получат цялостна или частична глухота в едното или в двете уши. Ухото се състои от голям брой елементи, които одобряват и предават звуци. Когато една или повече от тези структури на ухото, като тъпанчето или слуховия нерв, не могат да работят вярно, може да настъпи глухота или загуба на слуха.

Неспособността да чува може да бъде вродена, което значи, че поражда при раждането. Някои породи като персийските, ангорските и рагдолите, са изложени на по-висок риск от вродена глухота.

Глухотата при коте може също да бъде добита, което значи, че се развива по-късно в живота заради фактори като заболяване, контузия или излагане на токсичност. Глухотата сама по себе си не е животозастрашаваща, само че главната причина за нея може да бъде. Ако вашият домакински любим демонстрира признаци на глухота или загуба на слуха, неотложно се консултирайте с ветеринарен доктор, с цел да установите повода.

Симптоми на глухота при котки

Основният симптом, че котката изпитва глухота, е неналичието на реакция на тон. Това постоянно може да бъде мъчно за разкриване, изключително в случай че загубата на слуха е постепенна или настава единствено в едното ухо. При котки с вродена глухота признаците нормално се демонстрират доста рано в живота, даже през първите няколко седмици.

Симптомите включват:

- Липса на реакция към ежедневните шумове;

- Много по-силно от естественото вокализиране;

- Липса на отговор при повикване;

- Животното не се разсънва от мощни звуци;

- Котката постоянно се стряска чак когато види (а не при звук);

- Възпаление или зачервяване на ухото;

- Често допиране на котешките уши.

Видове глухота при котките

 Глухота при котка

Има разнообразни типове глухота, които могат да зародят при котки, според от това за какво звукът не се предава на мозъка. Видовете глухота при котки включват:

- Проводна глухота: Това се случва, когато звуците не могат да доближат до слуховия нерв, нормално заради някакъв тип задръстване на ухото;

- Нервна глухота: Това се случва, когато слуховият нерв не е в положение да предава звуци. Това е типът глухота, който поражда вродено, само че може да бъде породен от други фактори;

- Глухота, породена от стареенето: Това се случва заради недъгавост на ухото с течение на времето.

Причини за глухота при котки

Съществуват доста разнообразни аргументи за глухота. Тя може да бъде обвързвана с друго заболяване или разстройство или да бъде породена от контузия или други проблеми. Често срещаните аргументи включват:

- Вродена: Глухота, която поражда при раждането. Белите котки със сини очи са изложени на по-висок риск;

- Възпаление: Подуване на външното, междинното или вътрешното ухо, причиняващо запушване;

- Тумори: В ухото, нерва или мозъка;

- Инфекция: Някои бактериални инфекции могат да причинят липса на проводимост или нервна глухота;

- Спукано тъпанче: от контузия или тежка инфекция;

- Токсини, медикаменти или медицински лекувания: Поглъщането на избрани субстанции, в това число аспирин, медикаменти за химиотерапия, някои антибиотици или диуретици, домашен химикали и тежки метали, може да аргументи глухота;

- Ушни акари: Заразяването може да аргументи инфектиране и други проблеми, които засягат слуха;

- Стареене на котката: Глухота, която поражда или заради удебеляване на тъпанчето, което се случва обикновено с възрастта, или заради недъгавост на нервите или други структури на ухото.

Диагностика на глухота при котки

Ако забележите признаци на глухота при вашия домакински любим, консултирайте се с ветеринарен доктор допустимо най-скоро. Въпреки че глухотата постоянно не е лечима, доста от положенията, които предизвикват глухота, могат да бъдат лекувани, в случай че бъдат уловени в точния момент, което понижава степента на увреждане на ухото.

Вашият ветеринарен доктор ще би трябвало да разиска историята на вашата котка, в това число всички скорошни медицински лекувания, контузии или други аргументи за глухота, които могат да бъдат използвани за вашия домакински любим. Бъдете подготвени да обсъдите признаците, които сте следили, и времевата рамка, в която са се появили. Ветеринарният доктор ще извърши цялостен физически обзор на вашия домакински любим и ушите му. Освен това може да употребява рентгеново или друго изображение, с цел да изследва структурите на ухото и да разпознава всевъзможни маси или други проблеми. Може да се организира тест за сензитивност, с цел да се дефинира степента на загуба на слуха.

Лечение на глухота при котки

 Глуха котка

Лечението на глухота при вашата котка ще зависи от типа на глухотата, от която страда и повода за нея. Вродената глухота и доста аргументи за нервна глухота са нелечими и невъзможността да чува ще бъде непрекъсната. Причините за доста типове кондуктивна глухота са лечими. Вашият ветеринарен доктор ще лекува повода, което може да възвърне слуха или да предотврати цялостната глухота. Дори при подобаващ медицински отговор загубата на слуха на вашия домакински любим може да бъде непрекъсната.

Възможностите за лекуване могат да включват:

- Антибиотици: Бактериалните инфекции, които предизвикват глухота, ще бъдат лекувани с антибиотик. Този вид лекарство ще работи, с цел да убие бактериите, причиняващи инфекцията. Без бактериите, причиняващи проблеми, възпалението и други проблеми ще изчезнат и слухът може да бъде изцяло или отчасти възстановен;

- Лечение на ушни акари: За лекуване на ушни акари, които предизвикват частична загуба на слуха или цялостна глухота, вашият ветеринарен доктор ще почисти усърдно ухото. Тази задача изисква експерт, с цел да предотврати по-нататъшно увреждане. Освен това акарите се третират с капки по лекарско предписание;

- Противовъзпалителни средства: Това лекуване е предопределено да понижи възпалението в ухото, което предизвиква блокиране на звука. В взаимозависимост от положението на вашия домакински любим и други медицински фактори, вашият ветеринарен доктор може да избере стероидни или нестероидни противовъзпалителни средства;

- Лечение на рак: Ако глухотата е обвързвана с тумори в ухото, слуховия нерв или мозъка, може да се наложи лекуване на рак като интервенция или химиотерапия. Вашият ветеринарен доктор ще дефинира дали вашата котка е добър претендент за тези типове лекувания.

Възстановяване на глухота при котки

В доста случаи глухотата ще бъде непрекъсната, даже в случай че котката се възвърне добре от проблемите, които са я предизвикали. Следвайте напълно инструкциите на вашия ветеринарен доктор, в това число дози медикаменти и следващи визити, в случай че е належащо. Докато вашият домакински любим се възвръща, той ще се нуждае от спомагателна поддръжка, с цел да се приспособява към новото си ограничаване. Повечето глухи котки към момента могат да водят благополучен, пълностоен живот. Има няколко стъпки, които можете да предприемете, с цел да извършите живота по-добър за вашия ням или с повреден слух домакински любим. Светнете светлините или използвайте придвижване, с цел да привлечете вниманието на вашия домакински любим, когато влезете в стая, с цел да избегнете ненужното му стряскане. Тъй като животното не може да ви чуе, покажете любов посредством допиране и контакт с очите. За да намалите напрежението, избягвайте да вършиме огромни промени в средата на вашия домакински любим, до момента в който той се приспособява.

Живот с глухи котки

Доста елементарно е да се задоволят потребностите на котките с вродена глухота, защото те автоматизирано ще употребяват другите си сетива, с цел да одобряват информация и да поддържат връзка. Ако обаче котката ви неотдавна е оглушала или страда от постепенна и частична загуба на слуха, може да отнеме малко повече време и на вас, и на нея, с цел да се приспособите към това положение.

Дръжте котката си вътре

Ако котката ви е изгубила слуха си неотдавна, външният свят може да бъде доста рисков. Той или тя няма да може да чува шумове като други домашни любимци, в това число кучета, моторни транспортни средства и други движещи се обекти и ще бъде изложен на по-голям риск от пострадване. Най-безопасният вид е да обучите котката си да стои на закрито. Това може да изисква известна промяна на рутината, като да вземем за пример преобучение на котката ви да употребява котешка тоалетна (ако той или тя нормално излиза навън).

Използвайте образни знаци

За глухите котки ще би трябвало да замените слуховите знаци (като потреблението на гласа си, с цел да ги повикате) с образни знаци. Например, в случай че желаете котката ви да пристигна при вас, приклекнете и махнете с ръка. Или, в случай че е време за вечеря, създайте сигнал, който котката ще се научи да схваща, като да вземем за пример да щракате бързо светлината на верандата няколко пъти. Котките се образоват бързо и с подготвеност реагират на сигнали с ръце, лазерни показалки или домашни светлини.

Приближете деликатно

Глухите котки се стряскат елементарно. За да избегнете изплашването им, постоянно приближавайте котката си начело, където може да ви види.

Използвайте допиране и осцилация

Глухите котки ще разчитат в огромна степен на другите си сетива, с цел да одобряват информация. За да привлечете вниманието на котката си, пробвайте да тропнете крепко на пода, защото това ще се усети като осцилация. След това можете да опитате разнообразни образни знаци за връзка.

Играйте!

Глухите котки, както всички котки, обичат да играят. Продължете да играете игри на лов и гонене, както бихте създали с чуваща котка. Това ще поддържа любимеца ви деен и ще заздрави връзката сред вас двамата.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР