Въздушният удар на хутите с дронове върху най-важните енергийни съоръжения

...
Въздушният удар на хутите с дронове върху най-важните енергийни съоръжения
Коментари Харесай

Атаката срещу саудитски рафинерии може да взриви световния петролен пазар

Въздушният удар на хутите с дронове върху най-важните енергийни уреди на Саудитска Арабия и суровите изказвания на Съединени американски щати против Иран могат да се трансфорат в нова пълномащабна война в Близкия изток. Саудитска Арабия към този момент призна загубата на половината от производството на нефт. Експертите предвиждат нарастване на цените на петрола над 100 $ за барел и нова световна икономическа рецесия, написа съветският вестник " Взгляд ".
В неделя Саудитска Арабия призна загубата на половината от производството си на нефт заради терористични офанзиви с дронове против петролния колос Saudi Aramco. Атака бе осъществена против най-големия в света комплекс за пречистване на петрол, както и рафинерия, в която се намира второто по величина нефтено находище на кралството.
Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Абдел Азиз бин Салман съобщи, че производството на нефт на Saudi Aramco е намаляло с 50% вследствие на офанзивите. Според него, " нападението докара и до преустановяване на обвързваното произвеждане на газ в размер на към 2 милиарда куб. фута, който се употребява за произвеждане на 700 000 барела полутечен природен газ, което ще понижи на половина запасите на етан и полутечен природен газ ".
В същото време изобщо не се приказва за бързо възобновяване на производството: телевизия Al Jazeera, базирайки се на лични източници, съобщи, че периодите се мерят не в дни, а в седмици.
Прави усещане, че отговорността за нападението бе поета от йеменските бунтовници хути. Съединени американски щати обаче не имат вяра в тази версия и упрекват в присъединяване в офанзивите Иран. Вашингтон към този момент заплаши Техеран със пагубен удар върху петролните уреди, което би трябвало да повлияе на " неприятното държание " на иранците.
Междувременно Иран не се уплаши от заканите на Съединени американски щати и напомни, че американските военни уреди са под строго наблюдаване. По-специално командирът на военно-въздушните сили на Ислямската революционна армия (КСИР) Амир Али Хаджизаде сподели, че става дума за две американски бази и един американски транспортен съд.
" Базата Ал-Удейд (разположена в Катар), базата Ал-Зафра (разположена в ОАЕ) и един американски транспортен съд в Оманския залив са под прицел и при положение на реакция от Америка, ние ще ги ударим ", сподели той пред РИА Новости.
Експерти настояват, че офанзивата с дронове против саудитските петролни уреди е акт на война. Това може да се трансформира в пълномащабен спор при положение на осъществяване на американски закани против Иран. Междувременно дълготрайното понижаване на производството на нефт ще докара до по-високи цени на черното злато и тогава цената може да доближи повече от 100 $ за барел.
Председателят на Съвета по външна и отбранителна политика на Русия Фьодор Лукянов сподели пред вестник " Взгляд ", че обстановката е доста по-сериозна, в сравнение с може да наподобява. Всичко това рискува да се трансформира в напълно действителна рецесия, предизвести той.
" Атака на йеменски хути благодарение на 10 дрона на две саудитски рафинерии съществено подкопава енергийната сигурност в света. Ситуацията е доста тревожна, тъй като за разлика от други случаи никой нищо не отхвърля. Потенциално поражда действителна рецесия. Хутите поеха отговорност, т.е. това е акт на война. Което визира такава значима област от интернационалния живот като световните доставки на нефт. Естествено, Съединени американски щати и огромните страни няма да подценен това. Възможно е да възникне доста рискова обстановка – не мислена рецесия, а напълно действителна ", сподели политологът.
В същото време той добави, че обвиняванията и заканите от страна към Иран от Съединени американски щати към този момент не изненадват никого. " Размяната на такива закани като цяло е рутина в връзките сред Съединени американски щати и Иран. Но думите, както постоянно, ще бъдат по-силни от дейностите, както нормално се случва. Тръмп е прочут като човек, който не обича да нанася удари. Особено тези, които в действителност водят до последици. Засега ще остане на риторично равнище. Всички обаче схващат, че може да последва рискова ескалация ", добави Лукянов.
Според него в този момент би било потребно да се стартира дипломатическа самодейност за попречване на ескалация както в петролния бранш, по този начин и в връзките сред Саудитска Арабия и Иран. " Русия даже би трябвало да направи това, тъй като има положителни връзки с Иран и Саудитска Арабия ", сподели специалистът.
Според политолога всички се интересуват от резистентен петролен бранш: " Съединени американски щати не просто дадоха обещание да компенсират " всевъзможни разстройства на петролния пазар ". Те могат да дадат част от своите запаси и запаси на пазара. През последните години работим доста тясно със Саудитска Арабия, с цел да създадем пазара на петрола управляем и постоянен. И никой не се нуждае от такива форсмажорни условия ", сподели специалистът.
Междувременно политическият анализатор от Института за ръководство на връзките Марат Баширов означи в канала си в обществената мрежа Telegram, че " офанзивите с рояци от дребни дронове " ще се трансфорат в най-вероятното оръжие на бъдещето против инфраструктурни уреди. " Наземните системи за противовъздушна защита, унищожаващи такива летателни средства, към момента се развиват, а за ефикасни въздушни дронове-изтребители чуваме единствено на някои изложения. Следователно за известно време нашите енергийни уреди, същата петролна промишленост, също ще бъдат застрашени. Всички те са навън и техните рискови софтуерни детайли не са бронирани. Те нямат чадъри за противовъздушна защита и цялата отбрана е предопределена за физическо навлизане по земя ", написа специалистът.
Заместник-директорът на Института за обществен разбор и прогнозиране Владимир Назаров, съобщи пред съветския вестник, че развиването на обстановката и загубите зависят от това какъв брой бързо Саудитска Арабия ще върне производството на същото равнище. " След няколко дни производството ще бъде доста по-ниско, в сравнение с беше, няма от какво да се притеснявате. Защото има доста огромни запаси, в това число в Съединени американски щати и Япония. Ако обстановката се утежни, последствията ще бъдат съществени ", сподели специалистът.
Назаров означи, че Вашингтон със своите закани против Иран единствено утежнява обстановката на петролния пазар. Изпълнението на закани може да повтори нарастването на цените, което се наблюдаваше по време на войната против Ирак.
" Заплахите на Съединени американски щати могат да изострят обстановката. Последният път, когато Съединени американски щати започнаха война против Ирак, цените скочиха доста. Това може да се повтори, в случай че Съединени американски щати стартират огромна интервенция против Иран. Невъзможно е да се оцени вероятността, това е нещо непредвидимо.
Досега администрацията на Тръмп не извършва своите закани, както беше в тази ситуация със Северна Корея. И против Китай тяхната изразителност ескалира, само че ми се коства, че те просто желаят да затегнат позицията си колкото е допустимо повече в процеса на договаряния. Те не желаят да стигнат до края, а просто желаят да сплашват. Да се надяваме, че същото е и във връзка с Иран, а не подготовката за война, която не може да бъде изключена ", сподели политологът.
Ако Съединени американски щати изпълнят заканите си, реакцията на Иран ще играе роля. Но в случай че те бомбардират петролни уреди, това ще бъде началото на войната, означи специалистът.
Доцент Алисен Алисенов съобщи пред изданието, че е нанесен мощен удар върху саудитския петролен бранш. Ситуацията обаче може да се развие в интерес на Русия. Алисенов изясни, че икономическият отговор на събитията в Саудитска Арабия е друг. Той може да бъде разграничен на реакцията на вложителите в кратковременен и дълготраен проект.
" Производството на нефт в Саудитска Арабия спадна след офанзивата. Това ще подтиква пазара за повишение на цените. Степента, в която производството е понижено, ще бъде доста значима за петролния пазар. Заплахата от нахлуване върху иранските петролни уреди не усъвършенства обстановката. Ако не друго, пазарът няма да е подготвен за доста нарастване на цените на петрола, защото международната стопанска система се забави, търсенето спадна, няма и вероятности за напредък ", сподели икономистът.
В същото време той акцентира, че понижаване на производството на нефт в Саудитска Арабия ще бъде в интерес на Русия.
" Това ще бъде плюс за нас в кратковременен проект, тъй като повишението на цените на петрола ще усили натрупването на парични ресурси, защото централната банка интензивно купува задгранична валута за Министерството на финансите. В подобен интервал тези покупки могат да бъдат рекордни, това ще разреши образуването на запаси с ускорени темпове. И това може да способства за решението на Министерството на финансите да понижи фискалната тежест, само че доста ще зависи от това какъв брой е забележителен растежът на покупките ", изясни Алисенов.
В същото време специалистът добави, че Съединени американски щати не желаят повишението на цените на петрола, тъй че е малко евентуално те да нанесат удар върху иранските петролни уреди. Той означи също, че офанзивата с дронове против Саудитска Арабия не е била инцидентна.
" Може да е била планувана, с цел да се ускори санкционният напън против Иран, защото предходните опити на Съединени американски щати да реализират това благодарение на международната общественост не бяха изключително сполучливи. И това събитие може към този момент да се трансформира в мотив за удар върху Иран и реакцията на Запада към този момент няма да е толкоз сурова. Защото Западът също не желае повишението на цените и цените на петрола, защото международната стопанска система се забавя, в това число в еврозоната.
Ако бъдат нанесени удари против иранските петролни уреди, тогава цените на горивата ще набъбнат бързо. Тази стъпка носи големи опасности. Техеран ще отговори в този случай, ще има огромен спор, който ще провокира голямо нарастване на цените. Тогава ще се доближи цена, доста по-висока от 100 $ за барел ", заключи специалистът.
Неговото мнение се споделя от анализатори и търговци от Reuters. Според специалисти, след офанзива с дронове в Саудитска Арабия, цените могат да скочат 5-10 $ за барел в първия търговски ден. В дълготраен проект цените могат да се покачат до 100 $ за барел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР