Въздействието на променящия се климат върху европейското земеделие и горското

...
Въздействието на променящия се климат върху европейското земеделие и горското
Коментари Харесай

Приключва проект AGREEN, посветен на климатоустойчивото земеделие в Черноморския басейн

Въздействието на изменящия се климат върху европейското земеделие и горското стопанство е водеща тематика на от ден на ден полемики. Сушата, измененията в моделите на преваляванията, рисковите метеорологични феномени засягат продуктивността на стопанствата, производството на храна и приходите на фермите. Необходими са незабавни дейности за обезпечаване на резистентност на земеделието, адаптирането му към въздействието на климатичните промени, както и за намаляване на измененията на климата. „ Климатоустойчивото “ или „ приспособимото към климатичните промени “ земеделие предлага опция за реализиране на основни резултати в тази посока, само че какво в действителност съставлява този метод и използван ли е той в Добруджа, да вземем за пример?

С търсенето на този отговор и с популяризирането на концепцията за климатосъобразно земеделие се ангажира интернационален екип от специалисти в границите на план „ Трансграничен алианс за климатоустойчиво и екологично земеделие в Черноморския басейн “, който е подсилен от Съвместната оперативна стратегия „ Черноморски басейн 2014–2020 “. Инициатор на плана е Сдружение „ Добруджанско земеделско и бизнес учебно заведение “ (ДАБУ), до което застават сътрудници от 5 други институции от Черноморския район, измежду които университети от Румъния и Турция, неправителствени организации от Гърция и Грузия, и 1 проучвателен център от Армения.

AGREEN започва преди 36 месеца – на 1 юни 2020 година и завършва след броени дни. Основната му цел бе ориентирана към повишение потенциала на бизнесмените и експертите за създаване на трансгранични мрежи и трансфер на познания в региона на климатоустойчивото земеделие (КЗ) в района на Черноморския басейн. Проектът не се концентрира единствено върху формулирането на оферти за възстановяване работата на бранша от екологична позиция, а търси работещи решения за разширение опциите му за търговия и обезпечаване на стопански резултати и обществени резултати.

В рамките на плана бяха създадени разнообразни по тип и темперамент материали и принадлежности в интерес на земеделските производители от Черноморския район.

Централно място в самодейността бе отредено на проучванията на климатоустойчиви модели на развъждане на аграрни култури, приспособени към околната среда, обществените и икономическите условия в Черноморския район. Подобни проучвания се организираха в 3 от страните-партньори (България, Турция и Грузия), при което в действителни условия бяха тествани 6 метода за развъждане на култури по признатия метод, които култури са подобаващи за Черноморския район като цяло, само че изключително за страните, в които се организира проучването.

Експериментирано беше с ноу-тил технология (безоънна обработка), органично и синтропично земеделие, нови подходи на допълващо или точно напояване и др - при 6 типични за района на Черноморския басейн култури. Получените резултати и рекомендации при използването на изпробваните техники и подходи са показани в отчети, които са разполагаем, както на заинтригувани аграрни производители, по този начин и на проучвателен организации, които да продължат проучванията в тази посока.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР