Въздействието на Covid-19 върху глобалната жизнеспособност е абсолютно опустошително. Повече

...
Въздействието на Covid-19 върху глобалната жизнеспособност е абсолютно опустошително. Повече
Коментари Харесай

Пандемията определи кой е най-добрият град за живеене

Въздействието на Covid-19 върху световната жизненост е безусловно опустошително. Повече от година след старта на пандемията, продължаващите здравни рецесии, затварянето на граници и локдауните продължават да засягат милиони хора по света. Но някои градове и страни са се справили доста по-добре от други в ръководството на вируса, което значи, че тези, които живеят там, са могли да се върнат към някакво сходство на естествения живот относително рано.

Нова Зеландия е от дълго време получава похвали за метода, по който се справя с рецесията, тъй че може би не е изненадващо, че точно столицата Окланд е градът, обявен за най-подходящия за живеене през 2021 година в тазгодишното издание на класацията на Economist Intelligence Unit (EIU), съобщи CNN.

Този резултат се дължи значително на сполучливото преодоляването на Covid-19 в страната, което разреши на учебните заведения, театрите, кината, заведенията за хранене и другите културни забележителности в страната да останат отворени и налични в интервала сред 22 февруари и 21 март, който от EIU са употребявали за своето прочуване.

Миналата година Нова Зеландия вкара непоколебим народен локдаун за няколко седмици, който забави разпространяването на вируса. Страната също по този начин затвори изцяло границите си за задгранични гости.

Топ 10 в класацията тази година е доминирана от градове от Азиатко-тихоокеанския район.

След Окланд в класацията се подреждат Осака (Япония), Аделаида (Австралия), Уелингтън (Нова Зеландия) и Токио (Япония). Първата десетка допълват Пърт (Австралия), Цюрих (Швейцария), Женева (Швейцария), Мелбърн (Австралия) и Брисбейн (Австралия).

Класацията се сформира на база на повече от 30 фактора в няколко основи категории – непоклатимост, опазване на здравето, просвета и околна среда, обучение и инфраструктура. Заради пандемията от EIU са взели поради и нови индикатори, в това число здравни ресурси и ограничавания за локални мероприятия, измежду които спортни събития, концерти, вървене на кино и на заведения за хранене.

По думите на Симон Баптист от The Economist Intelligence Unit пандемията несъмнено е оказала въздействие върху класацията, и то освен в топ 10.

Градовете, които са били под лоокдаун или са записали сериозен растеж на броя на инфектираните с ковид по време на интервала на проучването на EIU, са изгубили точки по редица критерии, което е довело до загуби на позиции изключително измежду европейските градове. В това число влиза австрийската столица Виена, която поведе класацията през 2018 година

В тазгодишното издание тя се подрежда на 12-то място.

От друга страна, градовете в Австралия, Нова Зеландия и Япония останаха относително отворени, поддържайки елементарен достъп до най-различни услуги, а здравните им системи не бяха подложени на голям напън на фона на по-малкия брой инфектирани с ковид.

Най-голям прогрес в класацията записва Хонолулу, която се изкачи с 46 места до 14-та позиция.

На последното 140-то място в класацията се подрежда Дамаск – столицата на Сирия.

Негативния топ 10 допълват Лагос (Нигерия), Порт Морсби (Папуа Нова Гвинея), Дака (Бангладеш), Алжир (Алжирия), Триполи (Либия), Карачи (Пакистан), Дуала (Камерун) и Каракас (Венецуела).

 
Класация - най-хубавите мeста за живеене по време на пандемията
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР