Ученици от българското неделно училище в Солун “Св. Георги Зограф

...
Ученици от българското неделно училище в Солун “Св. Георги Зограф
Коментари Харесай

Ученици ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно учебно заведение в Солун “Св. Георги Зограф ” потеглят по следите на българската история в Света гора . Те ще вземат участие със собствен план в Националната стратегия на МОН “Неразказаните истории на българите ”. Това стана ясно по време на визитата на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков в българския манастир в Света гора – “Св. Георги Зограф ”.

Той участва на храмовия празник на манастира дружно с премиера Димитър Главчев, Врачанския митрополит и наместник-председател на Светия Синод митрополит Григорий, министрите на културата – Найден Тодоров, земеделието и храните Георги Тахов, туризма Евтим Милошев и народни представители.

Българското неделно учебно заведение в Солун е към манастира “Св. Георги Зограф ” на Атон . В него се образоват над 100 възпитаници от 1. до 12. клас , като учат български език, история и география, а в часовете по вероучение се срещат и с българските обичаи, празници, традиции, национални песни и танци.

“Обсъждаме опциите да подпомогнем и повече български учени – историци и медиависти да изследват скъпата книжнина, която се съхранява в българския манастир “Свети Георги Зограф ” в Атон ” , изясни още министър Цоков.

Той посети и манастирската библиотека , в която се съхраняват голям брой извънредно скъпи ръкописи, свързани с българската история и просвета. Сред тях е и черновата на “История българска ”, писана от Паисий Хилендарски.

Книжнината и документите се съхраняват по специфична технология , с цел да бъдат непокътнати. И сега манастирската библиотека се употребява от български учени и откриватели след особено позволение. Обсъждат се опциите тези проучвания да употребяват спомагателна поддръжка от страната по разнообразни научни стратегии и планове.

Научен фестивал в София: Над 12 000 възпитаници и откриватели от три континента

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР