Въвеждат трета бустерна доза от ваксината срещу COVID-19 в страната,

...
Въвеждат трета бустерна доза от ваксината срещу COVID-19 в страната,
Коментари Харесай

Трета бустерна доза: Предложение за прилагането ѝ сред рисковите групи

Въвеждат трета бустерна доза от имунизацията против COVID-19 в страната, потвърдиха за bTV от Министерството на здравеопазването. На среща със служебния кабинет туристическият отрасъл изиска тласъци за имунизиране.

Третата доза ще бъде от препарата на „ Пфайзер “. Тя ще може да се ползва и на хора, които са си сложили първите две дози от останалите ваксини.
Снимка: bTV
Подсилващата доза ще се предлага най-вече за хора с имунен недостиг, за онкоболни, трансплантирани, както и за възрастните над 65 години., хората от обществени заведения и старешки домове, както и пациенти, които не са построили задоволително мощен имунните след първите две дози.

Тази доза евентуално ще се слага осем месеца след втората и ще се прави за укрепване на имунитета.

Вторият живот на Александър Павлов стартира след трансплантация на сърце преди седем години. Ваксиниран е с две дози от препарата на „ Модерна “, с цел да се отбрани против Коронавирус -19.

“Вътрешно се усещам малко по-сигурен след двете ваксини, само че въпреки всичко това не ми дава цялостна независимост и остава същото защитаван “, счита той.

Снимка: bTV
Имунната система на Александър е нежна и той продължава да се пази. Готов е да си сложи и трета ваксина, в случай че лекарите му предлагат това.

„ Може да се каже, че съвсем нямам имунна система, защото всеки ден с медикаментите, които пия, я подтискам “, добави той.

Трета бустерна доза да се позволи точно за най-уязвимите оферират специалистите. Според проф. Ива Христова данни от изследвания демонстрират, че след укрепване на построената отбрана антителата се усилват 50 пъти.

„ Експертният съвет излезе със мнение за избрани рискови групи да бъде предложена бустер доза. Рисковите групи са хора с имунен недостиг, да вземем за пример при ХИВ зараза, само че и хора, които са онкоболни, терапия с кортикостероиди. Ще се предложи и възрастни над 60 година “, добави тя.

По думите на проф. Христова имунизацията при възрастните е значима и с цел да бъдат защитени децата, които не могат да се ваксинират. При тях в риск от по-тежко протичане на болестта са тези с наднормено тегло и с хронични болести.

„ Трябва да се разграничава бустерна или спомагателна доза - спомагателната е за лица, които не са построили имунитет, и тя се прави 28 дни след втората, а бустерната осем месеца след втората, т.е. за укрепване на имунитета “, изясни тя.

В началото на октомври ЕМА ще вземе решение по въпроса с използването на трета, поддържаща доза от имунизацията „ Пфайзер “.

От здравното министерство оповестиха, че 230 000 български жители на и над 65 година могат да се имунизират против грип гратис. Общо 390 000 противогрипни ваксини са обезпечени за България тази година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР