Въвеждане на задължителна здравна застраховка предвиждат промени в здравноосигурителния модел

...
Въвеждане на задължителна здравна застраховка предвиждат промени в здравноосигурителния модел
Коментари Харесай

Проект за задължителна здравна застраховка: Въвеждат 12 лв. месечна вноска от пациентите

Въвеждане на наложителна здравна застраховка плануват промени в здравноосигурителния модел у нас, готови от Mинистерството на опазването на здравето, с които bTV разполага. Документът към момента не е публично оповестен.

Осигуровката от 8% , която в този момент отива в Здравната каса, ще се резервира, само че се вкарва спомагателна, която ще е наложителна и ще отива в застрахователите. Касата ще заплаща лекуването до избрана сума, всичко над нея ще се поема от съответния осигурител.

Втори ден здравният министър договаря с представителите на разнообразни организации в опит да ги убеди в концепциите си. Най-общо казано, предлага се с изключение на вноската за здраве, която вършим в този момент, да има и още една. Тя ще отива в застрахователните. Размерът ѝ няма да зависи от прихода ни, а ще се дефинира по отношение на възрастта, пола и района, написа в документа.

Експерти споделят, че концепцията парите за здраве да не се ръководят единствено от Касата е добра, само че по този начин написана, поражда прекалено много въпросителни и е противоречиво дали може да проработи, още повече пък сполучливо.

Георги Алексиев се възвръща след интервенция и се тормози, че наложителната здравна застраховка няма да е по джоба на всеки. „ За дребни суми не е проблем, само че в случай че желаят нещо огромно, към този момент е проблем за всеки един, освен за безработните”, счита той.

Здравното министерство е направило примерни сметки, които демонстрират, че вноската за застраховката ще е към 12 лв. на месец . Изчисленията обаче са направени на база цените на клиничните пътеки, по които лекуват лечебните заведения. Не са взети поради разноските за медикаменти да вземем за пример.

Реалният размер на вноската ще се дефинира от застрахователя, който няма да има право да отхвърля наложителна застраховка . „ Съдират кожите на хората, които нямат опция с тези минимални заплати. Кой ще ми подсигурява, че след време, в случай че внасяме тези пари, те ще бъдат върнати по някакъв метод, в случай че имаме нужда”, попита Наталия Тодорова, пациент.

С препоръчаните промени се вкарва така наречен „ сериозна линия” – сумата, до която Касата и пациентът ще си поделят заплащането, а над нея ще заплаща напълно застрахователят.

Снимка: btvnovinite.bg

В примерните сметки за „ сериозна линия” се показват 700 лева – в случай че лекуването е до тази сума, 85 на 100 от нея ще заплати Касата, 15 на 100 – пациентът . Ако лекуването е по-скъпо, всичко над нея ще се поема от застрахователя.

„ Ако остане възбраната за приватизация, в случай че останат лимитите на лечебните заведения, в случай че остане възбраната за вложения, кой знае какъв резултат от тази смяна няма да се получи”, съобщи Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето.

Предвижда се още застрахователите да основат гаранционен фонд. „ Застрахователите се допуска да бъдат огромна част от тази промяна и о този модел и фактът, че те не са привлечени в неговото правене, буди съществени професионални притеснения”, разяснява Светла Несторова от Асоциацията на българските застрахователи.

Ако пациентът е употребил някакви екстри, ще заплаща за тях кеш или за сметка на нарочна доброволна застраховка.

Засега остават доста въпроси без отговор , да вземем за пример кой ще подписва наложителните застраховки за хората, които в този момент страната обезпечава, като децата и пенсионерите да вземем за пример.

Експертите споделят, че по този начин написана, концепцията на процедура значи, че Касата ще заплаща евтиното лекуване , а скъпоструващото ще е напълно за сметка на застрахователите. Специалистите са сериозни и за това, че липсват планове за риска и за запасите, които би трябвало да образуват сдруженията и за това по какъв начин ще се случи тази смяна.

Очаква се на следващия ден здравният министър да запознае кабинета с концепциите си по време на съвещанието на Министерския съвет, а по проект би трябвало да проработят от 2020 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР