Въвежда се електронно обслужване и електронна документация в автошколите. Това

...
Въвежда се електронно обслужване и електронна документация в автошколите. Това
Коментари Харесай

Обмислят въвеждането на електронно обслужване в автошколите

Въвежда се електронно обслужване и електронна документи в автошколите. Това планува планът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 37 за изискванията и реда за образование на претендентите за придобиване на дееспособност за ръководство на моторно транспортно средство и изискванията и реда за издаване на позволение за тяхното образование.

Наредбата планува образователните центрове да получат достъп до осведомителната система за образованието на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “. Системата ще обезпечава на контролните органи на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ информация за датите и часовете за осъществяване на образованието, както и достъп до електронните образователни дневници, образователните картони и контролните карти.

С надграждането на осведомителната система ще отпадне нуждата да се водят и издават на книжен притежател документи за образованието, като образователни дневници, графици, контролни карти от положени вътрешни изпити. Ще отпадне задължението на представителите на образователните центрове да посещават регионалните отдели, с цел да показват нужната информация за осъществяване на самостоятелното образование. Ще отпадне и условието в офиса на образователния център да бъде подложен на очевидно място лист с преподавателите и категориите, за които се прави образованието.

Предвижда се заявките за издаване на позволение за осъществяване на образование, удължение периода на годност на разрешението или смяна в листата към разрешението, както и документите, приложени към тях, да се подават по електронен път посредством осведомителната система.

С плана на разпоредба се вкарва условие преподавателите да са назначени на трудов контракт в образователния център аналогично на условията към ръководителя на образователната активност и техническия помощник. Предвижда се образователните коли да бъдат благосъстоятелност на образователния център или да са му отдадени на лизинг.

Подготвените промени ще доведат до доста облекчение работата на автошколите, повишение на успеваемостта на контролната активност и преустановяване на някои нелоялни практики.

След привършване на публичното разискване по плана на наредбата постъпилите отзиви, възражения и оферти ще бъдат детайлно оценени, като ще се проведат редица срещи с представителите на сектора, за постигането на общи решения по смяната на разпоредбите и регулациите.

Проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 37 за изискванията и реда за образование на претендентите за придобиване на дееспособност за ръководство на моторно транспортно средство и изискванията и реда за издаване на позволение за тяхното образование е оповестен за публично разискване на:

Страницата на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията

Портала за публични съвещания на Министерския съвет – strategy.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР