Във вторник се проведе първото заседание на Комисията по конституционни

...
Във вторник се проведе първото заседание на Комисията по конституционни
Коментари Харесай

Проф. Екатерина Михайлова: Има съгласие за промяна на служебните правителства, но не е ясно каква

Във вторник се организира първото съвещание на Комисията по конституционни въпроси. Проф. Екатерина Михайлова, която е учител по конституционно право, ще заеме място в експертния съвет на комисията, оповестяват от.

„ Това, което ми направи усещане, е, че има единодушие по няколко тематики, а по други към момента следва да забележим какво ще се случи. Има единодушие по тематиката по какъв начин да действа Висш съдебен съвет “, разяснява Екатерина Михайлова.

Темата, която ги разделя, е тази за мандатността на кметовете.

„ В комисията съвсем се отхвърли този диалог да се води от страна на по-голямата част от членовете ѝ. Тази тематика ми се коства, че ще остане в друго време, в случай че изобщо се дискутира “, сподели още тя.

Също по този начин разлики има и по метода, по който да се реши въпросът за служебните държавни управления.

„ Като че ли има единодушие да има някаква смяна, само че има разлики каква тъкмо да е тя. Една част от депутатите считат, че би трябвало да остане настоящото към оня миг държавно управление, до момента в който другите считат, че би трябвало да се търси друга формула “, изясни проф. Михайлова.

„ Така както е в нашата Конституция моделът за служебно държавно управление е много неестествен. Не е казано какъв би трябвало да е съставът му. Аз съм последовател напълно да се отстрани “, добави тя.

„ Спецификата на нашия модел, който имаме до този миг, е, че има едно държавно управление, назначено от президент, без с никого да е съобразено и безусловно безотговорно, изключвам от страна на президента. Това е огромният проблем, ние сме парламентарно ръководство “, съобщи проф. Екатерина Михайлова.

По отношение на пълномощията на основния прокурор тя е на мнение, че би трябвало една част от тях да бъдат редуцирани.

„ Надзорът за правда е нещото, за което ми се коства, че има единодушие “, посочи тя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР