Във вторник Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще

...
Във вторник Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще
Коментари Харесай

Ще подкрепи ли ВСС повелителя на Съдебната палата за втори мандат...

Във вторник Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще избира административен началник на едно от основните съдилища в страната – Апелативен съд София (САС).
Кандидат за поста е досегашният ръководител на САС арбитър Даниела Дончева.

Нейният първи мандат съответства с пандемията от COVID-19 и натрапен локдаун. Даниела Дончева сполучливо се оправи с режима на работа в изискванията на противоепидемиологичните ограничения както в Апелативен съд София, по този начин и в Съдебната палата. Освен това в къси периоди стартира онлайн лъчение на съвещания по каузи, които съставляват публичен интерес. Така в изискванията на международна пандемия ръководителят на САС сподели, че българското правосъдие не изостава от най-хубавите практики на водещите демокрации.

От 2016 година съдът работи като пилотен по план в региона на електронното правораздаване - изготвят се електронни копия на всички каузи, постъпващи в съда и се постановяват в електронен тип всички правосъдни актове.
Електронните правосъдни каузи като част от Единния портал за електронно правораздаване съставляват осведомителна система, която дава опция на лицата да прегледат електронните копия на техните правосъдни каузи и да копират обособени документи от делото.

От месец юли 2020 година САС е пилотен съд по повод ЕИСС-Единната осведомителна система на съдилищата.
Това нямаше да е допустимо, в случай че в точния момент не беше сменена напълно остарялата и дефектирала техника в съда като сървъри, компютри, монитори, принтери, скенери и други.

САС е най-големият апелативен съд, който е въззивна инстанция по делата на окръжните съдилища в София, София-област, Благоевград, Перник, Кюстендил, Видин, Враца и Монтана.

Ежегодно са провеждани заседания с окръжните съдилища за анализиране и обобщаване на правосъдната процедура. През последните години това става в партньорство с Националния институт за правораздаване, като се цели отбягване на разнородна правосъдна процедура.

Едновременно с това при съблюдаване на условията на чл.106, ал.1, т.7 от Закона за правосъдната власт са осъществени инспекции на всички окръжни съдилища.

От 2016 година с промените в Закона за правосъдната власт бяха въведени нови пълномощия на общите събрания на съдилищата. Те се отнасяха за т. н. съдийско самоуправление. През миналия мандат на Даниела Дончева са извършени 26 общи събрания на съдиите. Това демонстрира, че управлението на САС прецизно съблюдава условията на закона, даже и в тежката обстановка, в която беше светът и България в вилнеещата пандемия от COVID-19.

Преди избора на Даниела Дончева съдът беше прочут с дефицита на работни пространства за съдии и правосъдни чиновници. След встъпването ѝ в служба казусът беше решен посредством диалози с останалите институции в Съдебната палата, които предоставиха някои свои пространства на САС.

Освен това от 2020 година на ръководителя на САС беше поверено стопанисването на Съдебната палата. Всяка година ръководителят на САС организира по към 21 броя публични поръчки, които са свързани с нейното стопанисване и естествената работа на съда.

Не на последно място в първия мандат на Даниела Дончева бяха взети ограничения за понижаване на натовареността на съдиите в гражданска и комерсиална колегии. Разкрити бяха 2 нови състава. Осигурени бяха и нови щатни бройки за правосъдни помощници за подкрепяне активността на високо натоварените съдии. Всички тези ограничения разрешиха построяването на положителни колегиални връзки и удобна работна атмосфера.

Даниела Дончева поддържа и отварянето на съда към гражданското общество. Редовно се организират дни на отворените порти. Честа процедура са срещите с магистрати от други държави-членки на Европейски Съюз.

140 години от основаване на Софийски апелативен съд и 20 години от възобновяване на активността му бяха маркирани от серия от прояви. По концепция на ръководителя на съда и с дейното ѝ присъединяване беше издадена Илюстрована хроника на Софийски апелативен съд за активността му 1878-1947 година и 1998- 2018 година.

Първият мандат сподели, че досегашният ръководител на САС арбитър Даниела Дончева може да се оправя с провокациите пред българското правораздаване. Избирането ѝ за втори мандат Висш съдебен съвет би било сигнал към правосъдната система и обществото, че поддържа положителните практики.

Коя е Даниела Дончева?

Тя има близо 30 годишен юридически стаж в органите на правосъдната власт. Кариерата ѝ стартира като младши арбитър през 1994 година, а на идната година става арбитър в Районен съд – София, където в интервала 1998 – 2000 година е заместител – административен началник – заместител – ръководител на съда.

От 17.01.2000 година до 11.02.2002 година е била арбитър в Софийски градски съд, след което и до сегашния миг е арбитър в Апелативен съд – София.

От 02.07.2009 година тя е заместител – административен началник – заместител – ръководител на Апелативен съд – София.

От юли 2016 година е административен началник - ръководител на АС-София.

Даниела Дончева приключва и специализации по Наказателно право - Кралство Испания, по европейско право, право на Европейската общественост.
Диплом от Международна магистърска стратегия " Право на Европейски Съюз " към СУ " Св. Кл. Охридски ", Европейски академични център Нанси - Университет на Страсбург.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР